Misteri saka suku Ainu

24524x 05. 02. 2021 2 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Ainu (nanging uga Ainu, Aina, Ajnu) dheweke minangka suku misterius sing akeh ilmuwan saka macem-macem negara wis untu. Dheweke duwe pasuryan sing padhang, mata saka jinis Eropa (pria uga duwe rambut sing kandel) lan rupane beda banget karo negara-negara liyane ing Asia Wétan. Temenan dheweke dudu balapan Mongoloid, luwih milih jinis antropologi ing Asia Tenggara lan Oseania.

Ainu

Dheweke minangka pemburu lan nelayan sing wis meh ora ngerti tetanen ing pirang-pirang abad, nanging nggawe budaya sing luar biasa lan sugih. Patung-patung, ukiran lan patung kayu iku apik banget amarga kaendahane lan imajinasi, lagune, joget lan legenda pancen asri, kaya kabeh karya asli suku iki.

Saben bangsa duwe sejarah lan budaya khas sing khas. Ing tingkat sing luwih gedhe utawa kurang, ilmu ngerti tahapan perkembangan sejarah klompok etnis kasebut utawa kasebut. Nanging isih ana bangsa ing jagad iki sing asale tetep dadi misteri. Lan saiki uga dheweke kuwatir ing pikirane para etnografer. Kaping pisanan, suku-suku kasebut kalebu Ainu, penduduk asli Timur Jauh.

Iki minangka negara sing apik banget, apik lan sehat sing manggon ing kepulauan Jepang, Sakhalin kidul lan Kuril. Dheweke ngarani jeneng suku sing beda-beda Soja-Untara utawa Chuvka-Untara. Tembung ainusing biasa dirujuk dudu jeneng sing pungkasan kanggo bangsa kasebut (endonim makili jeneng resmi obyek geografis sing digunakake ing wilayah sing dununge obyek kasebut; cathetan nerjemahake), nanging tegese manungsa. Pribumi iki diidentifikasi dening ilmuwan minangka balapan Aryan sing kapisah, nggabungake fitur Europoid, Australoid, lan Mongoloid.

Masalah sejarah sing ana gegayutan karo suku iki yaiku soal asal-usul ras lan budaya. Jejak eksistensi bangsa kasebut wis ditemokake uga ing papan kemah Neolitikum ing pulau-pulau Jepang. Ainu minangka komunitas etnis paling tuwa. Leluhure minangka pamilik budaya Jomon (sing tegese tegese pola tali), sing meh telung belas ewu taun (ing Pulo Kuril, wolung ewu taun).

Kepiye wong Jepang dhewe?

Dokter lan naturalis Bayern Phillip Franz von Siebold lan putrane Heinrich lan ahli zoologi Amerika Edward Morse minangka sing pertama sing sinau ilmiah ing kamp-kamp Jómon. Asil sing dipikolehi beda banget. Nalika Siebold udur kanthi tanggung jawab manawa budaya Jonomon minangka gaweyane tangan Ains kuno, Morse luwih ati-ati. Dheweke ora setuju karo sudut pandang para kolega Jerman, nanging ing wektu sing padha negesake manawa jaman Jonomon beda banget karo jaman Jepang.

Lan apa maneh wong Jepang, sing ngarani tembung Aina ebi-su? Umume sing ora setuju karo kesimpulan kasebut. Kanggo wong-wong mau, pribumi kasebut mesthi dadi wong biadab, kaya sing dibuktekake, umpamane, dening entri ahli sejarah Jepang wiwit taun 712: "Nalika leluhur bangsawan kita mudhun saka langit ing kapal, dheweke nemokake sawetara negara liar ing pulau kasebut (Honshu) lan sing paling liar yaiku Ainu."

Nanging minangka bukti penggalian arkeologi, para leluhur "biadab" kasebut nggawe budaya ing pulau-pulau sing bisa dibangga saben bangsa, sadurunge Jepang teka! Pramila historiografi Jepang resmi nyoba nggabungake para pencipta budaya Jomon karo leluhure Jepang kontemporer lan dudu karo perwakilan suku Ainu.

Sarjana saya akeh sing setuju manawa budaya Ain pancen sukses, mula bisa mengaruhi budaya para penindas Jepang. Kaya sing ditampilake Profesor Sergei Alexandrovich Arutyun, elemen Aryan nduweni pengaruh penting kanggo mbentuk seni samurai lan agama Shinto Jepang kuno.

Bedhil

Contone, prajurit Ain jangin dheweke duwe pedhang cendhak dawa lan sudhut mlengkung 45-50 sentimeter dawa, kanthi agul-agul siji sisi, sing diperjuangake tanpa nggunakake tameng. Kajaba pedhang, dheweke nggawa lading loro dawa (sing diarani. čejki-makiri a sa-makiri). Sing pertama yaiku ritual lan digunakake kanggo nggawe tongkat suci inau . Iki uga ditujokake kanggo upacara kasebut pere utawa eritokpa, yaiku ritual bunuh diri sing banjur dijupuk saka Jepang lan diarani harakiri utawa seppuku (kaya nalika njupuk alih kultus pedhang, kothak khusus kanggo dheweke, tumbak utawa busur).

Pedhang Ainu dipamerake ing publik mung nalika Festival Bear. Legenda lawas ujar: "Biyen, sawise bumi iki digawe dening Gusti Allah, loro wong tuwa urip. Siji Jepang lan siji Ainu. Ainu lawas didhawuhi nggawe pedhang, dene wong Jepang lawas didhawuhi nggawe pedhang. " Iki nerangake sebabe Ainu duwe kultus pedhang, dene wong Jepang duwe dhuwit. Ainu ngutuk tanggane amarga rakus.

Dheweke uga ora nganggo helm. Secara alami, dheweke duwe rambut dawa lan kenthel banjur dikepang, digawe kaya helm alami ing endhas. Saiki durung dingerteni babagan seni beladiri. Dipercaya manawa Jepang kuno njupuk meh kabeh lan ora mung wong Ainu sing diperangi.

Contone, dheweke entuk Sakhalin saka Tonci, sawijining suku sing anggotane cilik lan penduduk asli pulau kasebut. Perlu ditambahake manawa Jepang wedi karo gelut terbuka karo Aina, mula dheweke nggunakake trik kanggo ngalahake lan ngusir dheweke. Ing lagu Jepang lawas diarani ana sing masalah (wong barbar, Ain) regane atus wong. Uga dipercaya manawa bisa nyebabake kabut.

Dheweke manggon ing endi?

Ainu pisanan urip ing pulau-pulau Jepang (banjur diarani Ainumosiri, tanah Ains), nganti Jepang dipindhahake sisih lor saka kene ing jaman biyen. Dheweke teka ing Kurila lan Sakhalin ing XIII. - XIV. abad lan tilase uga ditemokake ing Kamchatka, ing wilayah Primorsky lan Khabarovsk.

Akeh jeneng toponim ing wilayah Sakhalin duwe jeneng Ain: Sakhalin (saka Sacharen Mosiri, tegese Tanah Wavy), Kunashir, Simushir, Shikotan, Shiaskotan (tembung pungkasan ing -jembar a -kuota nunjukake lemah lan papan dununge). Supaya Jepang bisa nguwasani kabeh wilayah Nuswantara, kalebu pulau Hokkaido (banjur diarani Edzo), butuh wektu luwih saka rong ewu taun (bukti-bukti pertembungan paling awal karo Ainui wiwit taun 660 SM).

Ana akeh kasunyatan babagan sejarah budaya Ains, lan bisa uga diprediksi asal-usule kanthi akurat.

Kaping pisanan, bisa dianggep yen ing jaman kuna kabeh sisih lor pulau Honshu Jepang utama dipanggoni karo suku-suku sing minangka leluhur langsung utawa cedhak banget karo budaya materiale. Kapindho, rong elemen dikenal sing dadi dhasar ornamen Ain. Iki spiral lan coretan.

Katelu, ora ana sangsi manawa titik wiwitan iman Ainean yaiku animisme primordial, yaiku ngakoni anane jiwa makhluk utawa obyek apa wae. Pungkasane, urip sosiale Ains lan modhise produksi wis ditliti kanthi apik.

Nanging pranyata cara kasunyatan ora mesthi bisa lunas. Contone, kabukten manawa ornamen spiral dudu properti eksklusif saka Ains. Iki digunakake kanthi akeh ing seni dening Moor, penduduk Selandia Baru, lan wong Papua Nugini, uga suku Neolitikum sing manggen ing sisih ngisor kali Amur.

Dadi opo iki Ana ketepakan utawa jejak eksistensi kontak tartamtu antarane suku-suku Asia Wétan lan Tenggara ing jaman biyen? Nanging sapa sing pertama lan sapa sing mung njupuk penemuan iki? Uga dingerteni manawa nyembah bear lan kultus wis nyebar ing wilayah gedhe ing Eropa lan Asia. Nanging kultus Ainu beda banget karo kultine, amarga mung dheweke menehi panganan kanggo bocah bear sing disusoni dening wanita Ain!

Basa

Basa Ains uga misuwur kanthi kapisah. Ing sawijining wektu dianggep ora ana gandhengane karo basa apa wae, nanging saiki sawetara ilmuwan nggabungake karo klompok Malaysia-Polinesia. Linguis wis nemokake basa Latin, Slavia, Inggris-Jerman lan uga basa Sanskerta ing basa kasebut. Kajaba iku, para etnografer isih kepingin weruh saka ngendi asal-usul masarakat ing wilayah-wilayah kasar kasebut sing nganggo klambi sing unzip (kidul).

Gaun tombol-mudhun, digawe saka serat wit lan dihias karo ornamen tradisional, katon padha apik kanggo pria lan wanita, lan njahit jubah putih perayaan saka nettle. Ing mangsa panas, Ainu nganggo loincloth kaya wong kidul, kanggo musim salju nggawe sandhangan wulu lan nggunakake kulit salmon kanggo nggawe moccasin sing dhengkul.

Ainu mboko sithik ditugasake menyang Indo-Arya, balapan Australoid, lan uga wong Eropa. Nanging dheweke nganggep awake dhewe iku asale saka swarga: "(Kutipan saka legenda Ain). Lan sejatine, urip wong-wong sing hebat kasebut kabeh gegandhengan karo alam, segara, alas lan pulau-pulau.

Dheweke melu nglumpukake panen, dolanan mburu lan iwak, nggabungake ilmu, katrampilan lan katrampilan saka akeh suku lan bangsa. Contone, nalika warga taiga golek moro, dheweke nglumpukake panganan segara kaya wong kidul, dheweke uga mburu makhluk laut kaya pedunung sisih lor. Ainu nglindhungi misteri misteri mumia wong sing wis mati lan resep kanggo racun sing bisa mateni, sing dipikolehi saka oyot eri, banjur dicelupake pucuk panah lan harfoner. Dheweke ngerti manawa racun iki cepet banget bosok ing awak kewan sing disembelih, lan daging bisa dipangan.

Piranti lan gamane padha banget karo sing digunakake dening komunitas masarakat prasejarah liyane sing urip ing kahanan iklim lan geografis sing analog. Bener manawa Ainu duwe siji kaluwihan utama, lan obsidian iku, sing akeh banget ing kepulauan Jepang. Sajrone proses, sampeyan bisa entuk pinggiran sing luwih alus tinimbang kuarsa, saengga panah lan sumbu saka wong kasebut bisa dianggep minangka karya agung produksi Neolitikum.

Keramik lan budaya

Gaman sing paling penting yaiku busur lan panah. Produksi harpoons lan pancing sing digawe saka tanduk rusa tekan level dhuwur. Cekakipun, alat lan gamanipun khas ing wekdal semanten, lan pranyata masarakat kasebut, sing ora ngerti pertanian utawa peternakan sapi, manggon ing akeh komunitas.

Pira pitakon misterius sing nuwuhake budaya bangsa iki! Komunitas kuno iki nggawe tembikar sing apik banget kanthi modelling (tanpa alat kanggo muter piring, lan luwih-luwih rodha tukang pot), sing dihiasi ornamen tali sing ora biasa lan gaweyane kalebu patung-patung Great Dane sing misterius. patung arupa kewan utawa awujud wanita;

Kabeh ditindakake kanthi tangan! Nanging, keramik primitif duwe papan khusus ing antarane produk sing dipecat saka lempung sing dipecat. Ora ana bedane ing antarane polesan ornamen kasebut lan teknologi produksi sing primitif banget kaya sing kaget ing kene. Kajaba iku, Ainu meh dadi petani wiwitan ing Timur Jauh.

Lan maneh ana pitakon! Napa dheweke kelangan katrampilan kasebut lan dadi mung pamburu, ateges mundur ing pangembangane? Napa fitur macem-macem bangsa lan unsur budaya sing dhuwur lan primitif bisa kagandhengake kanthi cara sing paling aneh? Minangka negara musik sing umum, dheweke seneng hiburan lan bisa seneng-seneng. Dheweke siyap-siyap nyiyapake preinan, sing paling penting yaiku pesta bear. Bangsa iki nyembah babagan lingkungane, nanging umume nyembah bear, ula lan asu.

Sanajan wis urip sepisanan ing pandangan pertama, dheweke menehi pola seni sing ora bisa ditemokake ing saindenging jagad, ngasilake budaya manungsa kanthi mitologi lan crita rakyat sing ora ana tandhingane. Kabeh jinis lan cara uripe kayane nolak ide sing wis ditemtokake lan pola pangembangan budaya sing biasane.

Mesem tato

Wanita wadon Aina duwe eseman tato ing raine. Para ahli budaya mikir manawa tradhisi "eseman cet" minangka salah sawijining sing paling tuwa ing saindenging jagad, lan wakil-wakil saka bangsa iki wis suwe banget manut agama kasebut. Sanajan kabeh larangan saka pamrentah Ainu Jepang, sanajan ing tanggal XX. abad ngalami prosedur iki. Wanita tato paling "bener" dipercaya tilar donya ing taun 1998.

Tato ditindakake kanthi eksklusif dening para wanita, lan masarakat bangsa iki yakin manawa para leluhur diwulangake upacara iki dening simbah-simbah saka kabeh wong Okikurumi Turesh Machi, adhine pencipta ilahi Okikurumi. Tradhisi iki diwarisake ing garis wanita lan tato ing awake bocah wadon ditindakake dening ibune utawa mbah putri. Sajrone "Jepangisasi", tato dilarang saka masarakat Ainu ing taun 1799, lan ing taun 1871 larangan ketat dianyarake ing Hakkaido amarga diklaim manawa prosedur kasebut nglarani lan ora manusiawi.

Kanggo Aina, penolakan tato kasebut ora bisa ditampa amarga dheweke nganggep manawa bocah wadon kasebut ora bisa omah-omah lan tenang ing alam baka sawise mati. Perlu dielingake manawa upacara kasebut pancen mentah. Bocah-bocah wadon kasebut pisanan ditato nalika umur pitung taun, lan banjur ditambahake "eseman" sajrone pirang-pirang taun. Banjur rampung nalika dina nikahan.

Pola geometris

Saliyane eseman tato sing khas, sampeyan bisa ndeleng pola geometris ing tangan Ain, sing dadi jimat. Ing tembung, misteri tambah saya suwe saya suwe, nanging wangsulan kasebut mesthi nggawa masalah anyar. Persis siji perkara sing dingerteni, yaiku urip ing Timur Jauh pancen angel banget lan tragis. Nalika ing XVII. Ing abad kaping XNUMX, panjelajah Rusia tekan sisih wétan Wétan Tebih, mbukak segara megah sing ora ana enteke lan akeh pulau ing ngarepe.

Nanging luwih saka sipate sing memikat, dheweke gumun karo rupane para pribumi. Ing ngarepe para pelancong katon wong akeh kanthi jenggot kandel, kanthi mripat sing amba, padha karo mripate wong Eropa, irung sing gedhe, lan padha karo anggota sing beda-beda. Wong-wong saka wilayah Rusia, masarakat Kaukasus, wong-wong gypsies, nanging dudu wong Mongol, sing dadi wong Cossack lan wong-wong sing ngladeni layanan sipil, biyen ketemu ing endi wae ing njaba Ural. Pelancong ngarani "Kuril bushy."

Kesaksian Kurilian Ainu ditarik dening ilmuwan Rusia saka cathetan Cossack Ataman Danil Ancyferov lan Kapten Ivan Kozyrevsky, ing endi dheweke menehi informasi marang Peter I babagan panemuan Kepulauan Kuril lan rapat kaping pisanan masarakat Rusia karo pribumi. Iki kedadeyan ing taun 1711.

"Para penganten ngeculake garing lan tumuju mangidul ing pesisir. Ing wayah sore, dheweke ndeleng barang kaya omah, utawa bisa uga salju salju (Malah sebutan kanggo tendha kerucut kanthi struktur kayu sing ditutupi kulit utawa kulit kayu;). Gamane wis siyap diobong, amarga sapa ngerti sapa sejatine, lan dheweke banjur marani. Udakara sèket wong, nganggo klambi wulu, metu nemoni. Dheweke katon tanpa wedi lan penampilane ora biasa banget. Dheweke wulu, nganggo jenggot dawa, nanging putih amarga ora mripat miring kaya wong Yakuts lan Kamchatas (pedunung asli Kamchatka, wilayah Magadan lan Chukotka; cathetan diterjemahake)) '.

Shaggy Kurilci

Pirang-pirang dina, para penakluk ing Timur Jauh, kanthi pitulung saka interpreter, nyoba nggawe "Kuril sing shaggy" dadi subyek raja, nanging dheweke nolak pakurmatan kasebut, nyatakake yen dheweke ora mbayar pajeg lan ora bakal mbayar wong liya. Cossacks ngerti manawa tanah sing dituju yaiku sawijining pulau lan ing sisih kidul sisih mburi ana pulau-pulau liyane lan sateruse. Matmaj (ing dokumen Rusia wiwit abad kaping XNUMX, pulo Hokkaido diarani Matmaj, Matsmaj, Matsumaj, Macmaj; lan Jepang.

Rong puluh enem taun sawise Ancyfer lan Kozyrevsky, Stepan Kraseninnikov ngunjungi Kamchatka. Dheweke nilar karya klasik sing diarani Deskripsi Kamchatka, ing antarane, ing antarane testimoni liyane, dheweke nerangake kanthi rinci ciri-ciri Ain minangka jinis etnis. Iki minangka katrangan ilmiah pertama saka suku iki. A abad mengko, ing Mei 1811, pelaut penting Vasily Golovnin manggon ing kene. Wis pirang-pirang wulan, laksamana mbesuk nyinaoni lan nggambarake sifat kepulauan lan panguripan saben dinane. Dhiskusi sing sejatine lan warna-warni babagan sing disumurupi disenengi dening para pecinta sastra lan spesialis ilmiah. Sampeyan uga kudu narik kawigaten babagan detail sing ana wong Kurilec sing jenenge Alexej, sing asale saka suku Ainu, dadi penerjemah dheweke.

Kita ora ngerti jenenge asline, nanging nasibe minangka salah sawijining conto kontak wong Rusia karo wong Kuril, sing gelem sinau basa Rusia, nampa Orthodoksi lan nglakokake bisnis kanthi leluhur. Miturut saksi, Kuril Ainu iku wong sing apikan, grapyak lan apikan. Umume wong Eropa sing ngunjungi pulau-pulau kasebut ing pirang-pirang taun biasane umuk karo budaya lan menehi tata cara sing luhur, nanging ngerteni cara sing kuat kanggo ciri khas Aina.

Navigator Walanda de Fritz nulis: "Kelakuane marang wong asing iku gampang banget lan tulus nganti wong sing duwe pendhidhikan lan sopan ora bisa tumindak sing luwih apik. Dheweke tampil ing ngarepe wong asing nganggo klambi sing paling apik, dheweke nampani sambutan lan njaluk ngapura lan sekaligus padha sujud ”. Mbok menawa kabecikan lan keterbukaan sing ora ngidini Ains kanggo pengaruh pengaruh sing ngrusak saka wong-wong ing Tanah Agung. Kemunduran nalika dikembangake kedadeyan nalika ana ing antarane rong geni - Jepang ditindhes saka sisih kidul lan Rusia saka sisih lor.

Cabang etnis Kurilian Ainu iki wis ilang saka lumahing bumi. Saiki dheweke manggon ing sawetara cadangan ing sisih kidul lan kidul pulau Hokkaido, ing Lembah Kali Isikari. Ainu sing murni yaiku prakteke punah utawa asimilasi karo Jepang lan Nivcha. Saiki mung ana nembelas ewu lan jumlahe saya akeh.

Eksistensi Ainu kontemporer ngelingake babagan citrane urip para perwakilan kuno jaman Jomon. Budaya materiale wis beda banget sajrone pirang-pirang abad kepungkur, mula pangowahan kasebut ora kudu digatekake. Dheweke lunga, nanging rahasia rahasia ing jaman biyen terus ngganggu lan nesu, ngrangsang imajinasi lan narik minat sing ora entek ing bangsa sing luar biasa, khas lan beda.

Tip siaran Sueneé Universe

Sampeyan ngajak sampeyan siaran langsung liyane 7.2.2021/20/XNUMX jam XNUMX bengi - Dheweke bakal dadi tamu kita Zdenka Blechova lan kita bakal ngomong babagan nasib lan pangujan pesen kasebut. Opo duwekmu

Tip saka eshop Universe Sueneé

Gajah Aromalampa Bas-relief

Lampu aroma gawenan tangan, sing nyelarasake papan ora mung karo desain sing apik, nanging uga menehi kesempatan kanggo gondho ing omah sampeyan. Sampeyan bisa milih putih utawa ireng.

Gajah Aromalampa Bas-relief

Artikel sing padha

Tulis komentar