Meteorit Siberia sing misterius ndhelikake kristal sing ora bisa kedadeyan alami ing Bumi

2643x 20. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Kristal, utawa sing kayane kristal, isih nyenengake panemuan meteorit sing langka ing Siberia. Sanajan kabeh ilmu ilmiah sing diklumpukake manungsa liwat pirang-pirang abad, lan pangerten alam semesta sing saya tambah, para ilmuwan isih nemokake prekara sing kadang kaget banget.

Khatyrka

Sawetara taun kepungkur, para ilmuwan nemokake sepotong mineral sing dibentuk sakcepete sawise tata surya kita, udakara patang setengah milyar taun kepungkur. Mineral kasebut digawa menyang Bumi dening meteorit Khatyrka, sing mlebu ing Siberia wétan. Mineral kasebut dhewe ora kepenak disenengi karo strukture. Kita durung nate nemokake struktur atom ing endi wae, sanajan wis digawe ing kahanan laboratorium. Wis diarani kristal kuasi amarga katon kaya kristal ing njaba, nanging ing sisih njero beda banget.

Sing nggawe kristal dadi kristal yaiku kasunyatan manawa atom-atom kasebut disusun kanthi struktur sing konsisten lan bisa diprediksi kaya grid, lan struktur kasebut terus diulang. Nanging, quasicrystal duwe struktur kisi sing ora konsisten lan maneka warna. Atom wis disusun kanthi macem-macem konfigurasi, sing, adhedhasar pangerten ilmu, mesthine ora bisa ditindakake kanthi alami.

Sinau materi

Akeh ilmuwan sing mangu-mangu manawa kristal kuasi kaya kasebut bisa ditemokake ing alam, sanajan sukses digawe ing laboratorium wiwit wiwitan taun 60an. Paul Steinhardt, sawijining ahli fisika teoretis ing Universitas Princeton, dudu kalebu salah sawijine. Dheweke lan tim nggawe kajian ekstensif babagan mineral iki lan nyoba ngerti kepiye kedadeyan ing Bumi, nanging pungkasane dheweke kepeksa nyimpulake manawa watu kasebut kudu digawa menyang kene saka njaba planet kita.

Meteorit saka Devil's Canyon (Canyon Diablo). Foto: James St. John CC nganti 2.0

Miturut International Business Times, dikutip Boris Shustov, kepala Institut Astronomi Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia, ora umum yen golek mineral anyar ing meteorit amarga dibentuk ing kahanan sing beda karo mineral sing dibentuk ing Bumi.

Asil tes

Tim Steinhardt setuju. Asil panliten kanthi jelas nuduhake manawa pambentukan quasicrystal sing ora wajar iki mung bisa kedadeyan ing kahanan astrofisik. Tim kasebut nemokake manawa mineral anyar iki disimpen ing mineral liyane sing diarani stishovite. Stishovite asale saka meteorit lan diubengi kuasisristal, kalorone mineral kasebut kudu dibentuk sekaligus, kanthi tekanan tinggi ing meteorit sadurunge kena planet kita. Pitunjuk penting liyane sing quasicrystal ora asale saka kene yaiku kasunyatan manawa rasio isotop oksigen sing ditemokake ing mineral kasebut ora cocog karo rasio sing padha sing ditemokake ing Bumi.

Steinhardt dikutip nalika ujar, "Temuan kasebut minangka bukti penting yen quasicrystals bisa dibentuk ing kahanan astrofisik, lan menehi bukti yen fase perkara iki bisa tetep stabil nganti pirang-pirang milyar taun."

Icosahedral quasicrystal Ho-Mg-Zn arupa dodecahedron pentagonal, dual dodecahedron. Beda karo bentuk pirititoon sing padha karo sawetara kristal saka sistem kubik, kayata pirit, quasicrystal ana ing bentuk pentagon biasa

Sampel seger

Timnya tindak menyang Siberia kanggo nyoba golek conto sing luwih akeh kanggo ditliti lan bisa njupuk conto sing anyar saka meteorit. Sanajan nganggo conto anyar, telusuran quasicrystal angel banget amarga pancen sithik. Tim kasebut pungkasane nemokake loro quasicrystals liyane. Sing terakhir ditemokake limang taun sawise wiwitan analisis wiwitan babagan sampel sing dipikolehi. Katelu telung quasicrystal sing ditemokake duwe struktur molekul sing unik.

Potongan meteorit Khatyrka uga ditliti kanggo tujuan liyane dening tim ilmuwan liyane. Chi Ma, direktur analitis ing Divisi Ilmu Geologi lan Planet ing Caltech (Institut Teknologi California), uga duwe tim sing sinau conto saka temuan kasebut lan nggolek mineral anyar saka luar angkasa. Ma lan timnya nampa pangenalan amarga nemokake udakara 7% kabeh mineral anyar sing kalebu bagean meteorit ing saindenging jagad. Dheweke uga tanggung jawab nemokake 35 mineral anyar sing sadurunge ora dingerteni saka meteorit sing padha.

Salah sawijining perkara sing nggawe gumpalan batu kosmik iki minangka sumber panemuan anyar sing akeh yaiku ngemot akeh aluminium alami sing durung dioksidasi. Iki minangka meteorit pertama sing durung nate ditemokake. Katelu quasicrystals sing ditemokake dening Steinhardt lan time minangka campuran aluminium, zat besi lan tembaga.

Yen kita bisa sinau saka panemuan kasebut, utamane saka kristal meteorit iki, alam semesta luwih beda tinimbang sing kita pikirake, lan apa sing dingerteni minangka hukum ilmu pengetahuan mung bisa ditrapake ing planet cilik kita. .

Tip saka eshop Universe Sueneé

Catherine Bowman: Watu lan kristal sing larang regane

Kristal minangka hadiah saka Bumi sing apik banget lan bisa mbantu kita ngerti lan sinau. Iki pandhuan praktis bakal mbantu sampeyan sinau nggarap kristal, kanggo ngatasi masalah fisik lan spiritual, nambahake intuisi, ngiringi impen lan uga nglindhungi dhewe.

Catherine Bowman: Watu lan kristal sing larang regane

Gelang Buddha digawe saka watu lahar

Gelang nganggo watu lahar lan motif Buddha. Watuava ndhukung energi urip, percaya dhiri lan rasa aman. Nyambungake kita karo kekuwatan alam. Coba lan sampeyan bakal ngrasakake dhewe.

Gelang Buddha digawe saka watu lahar

Artikel sing padha

Tulis komentar