Peneliti nliti balung raksasa rong nganti rong setengah meter saka Ekuador

23. 11. 2021
Konferensi Internasional Ke-4 Sueneé Universe

Miturut tim riset sing dipimpin dening antropolog Inggris Russell Dement, balung sing dhuwur banget sing ditemokake ing Amazon Ekuador lan Peru lagi diteliti ing Jerman. Apa sisa-sisa kasebut bakal mbuktekake manawa ing jero alas udan Amazon ana balapan wong dhuwur atusan taun kepungkur?

Miturut situs berita Cuenca, tim kasebut nemokake enem balung manungsa kanthi dhuwur 2013 nganti 213 cm wiwit taun 243. Balung kasebut diwiwiti saka wiwitan abad kaping 14 nganti pertengahan abad kaping 15.

Russel Dement ngandika:

"Kita ing wiwitan riset lan saiki aku mung bisa menehi gambaran umum babagan apa sing wis ditemokake. Aku ora pengin nggawe pratelan adhedhasar spekulasi, amarga karya kita isih mlaku. Amarga ukuran balung kasebut, ana hubungan antropologis lan medis, "ujare Cuenca Highlife.

Sisa balung ing Ekuador lan Peru

Ing pungkasan taun 2013, Dement nampa laporan yen kira-kira 112 km saka Cuency ing provinsi Loja Ekuador, sawijining warga lokal ing pemukiman Shuar nemokake sisa-sisa balung. Dement tindak menyang adegan lan ngangkat dhadha lan tengkorak wanita sing ditemokake nalika banjir. Balung-balung kasebut dianggep tanggal 600 taun kepungkur. Balung liyane uga ditemokake lan sawise dilipat diduga ukurane 223,5 cm.

Iki nyebabake nggawe tim riset papat peneliti saka Universitas Gratis Jerman (Universität Freie) lan dibantu dening warga lokal ing Shuar. Pendanaan penggalian lan riset ditanggung dening universitas.

Dementing manawa iki minangka wilayah riset sing kontroversial, Dement nyathet: "Sanajan aku wis kerja karo Freie nganti pirang-pirang taun, aku wedi yen dheweke ora bakal menehi dana kanggo wong sing golek raksasa. Aku ngerti manawa kanggo wong njaba, utamane para ilmuwan, iki rada nggegirisi…

"Amarga riset sing sensasional, kita kudu ngati-ati banget, amarga mesthine bakal mamang banget," ujare.

Ilustrasi saka buku "Mundus subterraneus" nuduhake manawa balung fosil asale saka raksasa (Wikimedia Commons).

Skeleton saka pemukiman

Sajrone nem sasi penggalian lan pemetaan ing rong situs sing beda-beda: situs cedhak Cuenca lan pemukiman wiwit taun 1550, watara 32 km saka tapel wates Ekuador-Peru, sawijining tim nemokake limang kerangka liyane saka wong dhuwur uga macem-macem artefak. Dement lan kanca-kancane percaya yen suku saka lokalitas kapindho manggon ing pemukiman paling ora 150 taun.

Telung balung lengkap lan rong balung parsial ora nuduhake tandha-tandha mutilasi lan nuduhake yen wong-wong iki relatif sehat.

Russel Dement ngandika:

"Skeleton ora nuduhake tandha-tandha penyakit, kayata masalah wutah hormon, umume ing kasus gigantisme. Ing kabeh balung, sendi katon sehat lan rongga paru-paru gedhe. Salah sawijining balung sing kita kencani yaiku wanita sing umure udakara 60 taun nalika tiwas, luwih akeh tinimbang kasus gigantisme sing khas, "ujare Cuenca Highlife.

Panguburan banget njlimet. Mayit-mayit kasebut dibungkus godhong lan dikubur ing sangisore lapisan lempung sing kandel. Iki nutup balung lan nglindhungi saka penetrasi banyu, saéngga sisa-sisa tetep ing kondisi sing relatif apik.

Legenda urip

Dikandhakake yen Dement wis nyinaoni komunitas pribumi ing Amazon luwih saka rong puluh taun lan wis krungu legenda babagan "wong sing dhuwur banget, kulit pucet sing manggon ing cedhake," ujare. Komunitas Sesepuh nggambarake wong-wong mau menyang Dementians minangka balapan wong Amazon sing gedhe lan tentrem disambut dening wong asli Shuar lan Achuar. Nanging, warga uga percaya yen wong-wong iki kalebu "donya hantu" lan mung mitos.

Wong Shuar nganggo busana tradisional

Raksasa urip nyata

Wiwit panemuan kasebut diumumake, ukuran temuan sing digedhekake katon ing sawetara laporan, kanthi pitung kaki dilaporake pitung meter (yaiku 23 kaki). Balung kasebut uga salah digandhengake karo foto sing misterius, uga karo rekonstruksi "raksasa Ekuador", sing sejatine minangka kerangka palsu kanggo taman hiburan sing saiki ditutup ing Swiss.

Laporan palsu iki ora kudu ngganggu temuan nyata saka rong nganti rong setengah meter sisa-sisa balung ing alas udan Ekuador lan Peru sing dadi subyek riset ilmiah. Balung-balung kasebut, sanajan kaya-kaya cocog karo legenda kuna saka ras mitos, ora dirungokake utawa dibuktekake ing literatur ilmiah.

Skeleton of the "Irish Giant" Charles Byrne in London, 2007. (StoneColdCrazy / CC BY SA)

Kasus-kasus liyane sing padha karo wong sing dhuwur banget (utawa "raksasa") bisa gampang disebutake, kayata Robert Wadlow, sing dikenal minangka "Raksasa Altonian," sing kadhaptar ing cathetan sejarah minangka wong sing paling dhuwur. Wadlow lair ing taun 1918 ing Alton, Illinois, AS lan dawane 2,72 m nalika tilar donya.

Liyane saka akeh kasus gigantisme modern yaiku kasus Charles Byrne (1761-1783), sing dikenal minangka "Busa Irlandia", sing balunge saiki dipamerake ing Royal College of Surgeons of England ing London. Miturut dimensi balunge, ukurane kira-kira 2,31 meter.

Sketsa sing nggambarake balung raksasa lanang lan kurcaci wadon, dipamerake ing Royal College of Surgeons. (Wikimedia Commons)

Sadurungé taun iki, para arkeolog ing tengah Varna, kutha sing sugih ing Segara Ireng kanthi budaya lan peradaban sing sugih watara 7 taun, nemokake sisa-sisa sing diarani "balung gedhe." Ukuran balung kasebut diarani "nyengsemaken" lan duweke "wong sing dhuwur banget".

Amarga kasus kaya mengkono iku ana ing sajarah, logis yen ana kasus individu utawa malah komunitas wong sing dianggep "raksasa" dening wong-wong kuna.

Miturut Dement, asil riset Universitas Free sing diumumake samesthine bakal diterbitake sajrone setahun, miturut omongane uwong mriksa conto DNA saka komunitas Shuar ing cedhak situs penggalian kanggo nemtokake manawa ana hubungane karo sisa-sisa kerangka saka pemukiman kuno.

Muga-muga, informasi sing diterbitake bakal menehi katrangan babagan uripe wong ing alas udan Amazon atusan taun kepungkur lan kepiye hubungane karo wong Shuar lan Achuar, kalebu mitos lan asumsi sing diwarisake kanthi turun-temurun lan nyebabake legenda raksasa Ekuador. .

Semesta Eshop Sueneé

Gajah Aromalampa Bas-relief

Lampu aroma gawenan tangan, sing nyelarasake papan ora mung karo desain sing apik, nanging uga menehi kesempatan kanggo gondho ing omah sampeyan.

Gajah Aromalampa Bas-relief

Artikel sing padha