Ilmuwan: Planet banyu bisa urip

8405x 25. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Planet-planet Exo sing kecelup banyu ing jero banyu bisa nylametake urip asing sanajan dudu klone sing ideal Bumi, jarene peneliti.

Para ilmuwan Amerika wis takon babagan ide yen urip ing njaba bumi mung bisa tuwuh ing eksoplanet sing meh padha karo Bumi. Artikel sing diterbitake ing Astronomical Journal negesake manawa jagad samodra pancen luwih grapyak sajrone uripsaka samesthine sadurunge. Ditulis dening Edwin Kite saka Universitas Chicago lan Eric Ford saka Universitas Negeri Pennsylvania, artikel kasebut negesake manawa planet banyu bisa "nyerang ireng".

Nganti saiki, para ilmuwan umume nganggep manawa jagad akuatik ora bisa ndhukung siklus gas lan mineral sing pas sing stabil ing iklim - kaya ing Bumi.

Para ilmuwan nggoleki planet sing padha karo Bumi

Nanging loro peneliti nindakake ewu simulasi kanggo nemokake iki bisa uga dudu kasus eksoplanet sing ngorbit lintang-lintang kaya srengenge.

Profesor Kite ujar:

"Pancen nyuda ide yen sampeyan butuh klone Bumi - planet kanthi sawetara tanah lan segara cethek."

Urip butuh wektu sing suwe banget kanggo berkembang lan berkembang. Iki ndadekake eksoplanet sing bisa dipanggoni katon. Iki amarga suwe-suwe, cahya lan panas ing planet bakal saya suwe saya suwe saya akeh, mula para ilmuwan nggoleki planet kaya Bumi.

Siklus ing planet iki

Klon terrestrial sing diarani duwe campuran banyu lan lemah sing cocog, sing ndadekake iklim planet iki kahanane saiki. Bumi minangka conto sing apik babagan keseimbangan geografis iki supaya iklim tetep stabil kanthi alami. Sajrone wektu sing suwe, planet iki narik gas omah kaca dadi mineral supaya adhem. Banjur ngeculake maneh menyang atmosfer liwat jeblugan gunung geni, lan dadi panas maneh. Nanging, siklus iki ora bisa kedadeyan ing jagad banyu, sing umume lumahing ditutupi banyu.

Sawise nindakake simulasi planet sing digawe kanthi acak, Dr. Kite lan Dr. Ford ujar manawa iklim pirang-pirang banyu tetep stabil nganti pirang-pirang milyar taun.

Profesor Kite ujar:

"Ana kejutan yen akeh sing tetep stabil luwih saka milyar taun, amarga penarikan iki. Prakiraan paling apik yaiku miturut urutan 10 persen saka jumlah asline. Kebeneran sawetara planet yaiku kabeh ana ing posisi sing pas karo lintang-lintang lan sugih karbon. ”

Urip ing angkasa: Simulasi nuduhake manawa segara gedhe bisa muter liwat gas omah kaca kanggo stabilake iklim (gambar: GETTY)

Kepler-62e lan Kepler-62f

Iki nuduhake manawa jagad banyu duwe cara kanggo daur ulang karbon ing antarane atmosfer lan samodra. Akibate, dheweke bisa njaga kahanan sing stabil kanggo kabeh urip.

Loro planet banyu kaya ngono ditemokake dening teleskop luar angkasa NASA ing wulan April 2013. Exoplanet banyu iki dijuluki Kepler-62e lan Kepler-62f. Nalika semana, Badan Antariksa A.S. mromosikake kaloro planet kasebut minangka loro jagad asing sing paling janjeni ing endi urip bisa ana.

Bill Borucki saka NASA Ames Research Center marang konferensi warta:

"Deloken samodra awake dhewe. Dheweke pancen kebak urip. Kita ngira dheweke pancen bisa miwiti urip ing kene. Panguripan ing jagad banyu iki bisa uga saya maju ngluwihi kewan perairan murni kayata iwak. Kita duwe iwak ing segara kita. Lan dheweke mabur supaya bisa entuk uwal saka predator. Dadi kita bisa uga ngerti yen dheweke wis berkembang dadi manuk suwe-suwe. ”

Tips saka eshop Sueneé Universe

Jorge Cham, Daniel Whiteson: Apa sing Wis Dikerteni - KAMU SARAN!

Napa Semesta duwe kacepetan maksimum sing diidini? Apa prekara sing peteng lan kenapa ora nggatekake kita? Sampeyan bakal nemokake jawaban kanggo pitakonan iki lan akeh liyane ing buku iki. Iki minangka ilustrasi misteri sing paling gedhe ing jagad fisika uga menehi cahya babagan macem-macem intrik sing wis dingerteni, wiwit saka quark nganti gelombang gravitasi nganti bolongan ireng sing mbledhos. Cham lan Whiteson, kanthi humor lan informasi sing imbang, nuduhake manawa alam semesta minangka wilayah sing durung akeh digoleki sing isih ngenteni sing nemokake.

"Buku sing cerdas iki nerangake manawa sejatine sejatine sing kita ngerti babagan alam semesta, lan dilengkapi karo panjelasan imajinatif babagan apa sing wis kita ngerteni."

- Carlo Rovelli, panulis Seven Lecture Short on Physics

Jorge Cham, Daniel Whiteson: Apa sing Babagan

Artikel sing padha

Tulis komentar