Banjir raksasa ing Mars: Tandha liyane ing Planet Abang

3269x 03. 02. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Dina iki kita bakal sinau babagan banjir gedhe ing Mars, sing dadi bukti pungkasan yen ana urip ing jaman biyen. Kajaba iku, bisa uga isih ana ing kana.

Apike banget yen probe sing jenenge Perseverance bakal tiba ing Mars mengko kanggo golek pratandha urip kuna. Situs web NASA wis ngetung mundur menyang tanggal kebangkrutan sing ditemtokake tanggal 18 Februari 2021. Saiki mabur kanthi kecepatan relatif relatif karo Sun kanthi jarak 56 mil (932 km) saben jam. Sawise diselidiki, pungkasane kita bisa ngenteni jawaban kanggo pitakon dhasar: Apa ana urip ing Mars? Lan apa sing luwih penting maneh yen urip saiki isih ana?

Banjir raksasa kuno ing Mars

Dina iki, kita entuk bukti luwih akeh yen Planet Merah bisa nyengkuyung urip. Penyelidikan Penasaran sadurunge nggawa informasi sing nerangake sawetara warta. Kaping pisanan ngerti manawa ana banjir bandhang ing Mars patang milyar taun kepungkur. Orbit kasebut ngumumake fitur bergelombang raksasa ing lapisan sedimen ing sisih ngisor kawah Gale. Fenomena kasebut diarani "gelombang mega" lan "antidunes". Dhuwure umume 9 m lan udakara udakara 140 m. Data saka Penasaran nuduhake manawa banjir kasebut pancen ana proporsi alkitabiah.

Para ilmuwan kanthi logis percaya manawa meteorit nyerang planet iki ing lokasi kawah saiki lan nyebabake es permukaan dadi lebur. Banjir gedhe sabanjure banjur duwe "ukuran sing ora bisa dibayangake". Iki pertama kaline banjir gedhe diidentifikasi ing Mars saka data sing dipikolehi.

"Kita pisanan ngenali banjir raksasa kanthi data sedimentologis sing rinci sing dipikolehi dening kendaraan Penasaran," ujare rekan panliten Alberto G. Fairen saka Universitas Cornell. Adhedhasar analisis kasebut, para ilmuwan, kalebu sing saka Universitas Cornell ing AS, ujar manawa banjir "gedhene sing ora bisa dibayangake" iki nggawe gelombang gigantic, sing ngungkapake struktur geologis sing misuwur para ilmuwan ing Bumi.

Peneliti uga percaya manawa banjir disusul karo musim udan deres global lan suhu sing luwih dhuwur. Dadi, Fairen negesake manawa urip ing Mars bisa ditindakake. "Mars awal minangka planet sing geologis banget aktif. Planet iki nduweni kahanan sing penting kanggo anane banyu cair ing lumahing - lan ing Bumi, ing endi ana banyu, ana urip, "jarene Fairen.

Lanskap mirip karo sawetara papan kontemporer ing Bumi

Ing tanggal 6 Agustus 2012, Penasaran siji ton mlebu ing kawah gedhe ing sikil gunung sing diarani "Gunung Sharp". Gunung iki luwih dhuwur tinimbang Gunung Rainier lan telu luwih dhuwur tinimbang ambane Grand Canyon.

Para ilmuwan milih situs iki amarga pratandha akeh anané banyu, bahan kunci kanggo urip. Ing taun kepungkur, kita nuduhake laporan ilmuwan sing nemokake manawa Kawah Gale saiki dadi kolam uyah lan tlaga sing bisa dibandhingake karo Danau Altiplano saiki ing Andes Chili.

Ing wulan September 2020, para ilmuwan saka Italia, Australia lan Jerman nemokake bukti sawijining danau uyah ing sangisore tutup es kidul. Banyu kasebut isih awujud cair, nanging kandungan uyah sing dhuwur nganti tlaga ora beku kabeh. Sampeyan bisa uga yen banyu bisa duwe bentuk urip ekstremofil sing bisa urip kanthi kandungan oksigen sing sithik lan suhu ekstrem.

Nalika pesawat ruang angkasa Perseverance telung meter kanthi pesawat terbang sing luwih cilik sing jenenge "Ingenuity" mlebu, bakal ana ing lokasi kawah sing diarani Tlaga. Danau kasebut biyen dadi delta kali gedhe. Sedimen saka sisih ngisor kawah bisa uga ngemot pratandha urip mikroba.

Tip saka eshop Universe Sueneé

Christian Davenport: Space Barons - Elon Musk, Jeff Bezos lan Kampanye kanggo Nggawe Semesta

Pesenan Baron ruang yaiku crita klompok wirausaha miliarder (Elon Musk, Jeff Bezos lan liya-liyane) sing nandur modal asete ing kebangkitan epik program ruang angkasa Amerika.

Christian Davenport: Space Barons - Elon Musk, Jeff Bezos lan Kampanye kanggo Nggawe Semesta

Artikel sing padha

Tulis komentar