Ukiran unta sing luar biasa lawas ing ara-ara samun Saudi

22. 11. 2021
Konferensi Internasional Ke-4 Sueneé Universe

Tim arkeolog sing mriksa ukiran watu sing ukurane urip ing ara-ara samun Saudi kaget amarga ngerti umur sejatine patung-patung watu sing nyengsemake iki. Patung unta raksasa sing diukir iki pisanan ditemokake ing taun 2018, lan mulane kira-kira umure udakara 2 taun. Nanging, analisis anyar nggunakake metodologi kencan sing luwih maju lan nyatakake yen relief sing luar biasa iki nyatane digawe 000 nganti 7 taun kepungkur, sing meksa evaluasi maneh dhasar babagan pentinge lan pentinge.

Iki minangka patung watu telung dimensi paling tuwa ing donya, sing ndhisiki piramida ing Giza lan Stonehenge Inggris sawetara ewu taun.

Situs unta bisa dianakake kumpul biasa sing diatur kanthi mburu lan angon wong sing kasebar. (M. Guagnin & G. Charloux / Jurnal Ilmu Arkeologi: Laporan)

Patung unta, kumpul Neolitikum, ritual kesuburan

Arab Saudi, kanthi luwih saka 1 situs seni rock, sawetara wiwit 500 taun kepungkur, wis dadi tujuan sing populer kanggo para arkeolog sing pengin ngerteni babagan seni nggawe seni kasebut.

Arkeolog sing melu riset Situs Unta ing provinsi Al Jawf ing sisih lor-kulon ing Arab Saudi wis kerja karo Kementerian Kebudayaan Saudi, Institut Riset Sejarah Manungsa Max Planck, Pusat Riset Ilmiah Nasional Prancis lan Universitas King Saud ing Riyadh.

Ing wiwitan panaliten, padha nganggep manawa relief kewan diukir ing watu ing pungkasan abad kaping 1 SM utawa wiwitan abad kaping 1 Masehi ing cedhak kutha Petra, Yordania.

Nanging, pemeriksaan sing luwih cetha babagan ciri khas ukiran kasebut nuduhake yen relief kasebut diukir nganggo watu tinimbang piranti logam (sing cocog karo tanggal Neolitikum tinimbang perkiraan sadurunge saka pungkasan Zaman Wesi). Cuaca lan erosi uga cocog karo klasifikasi wektu sing luwih awal tinimbang sing dikira-kira, lan riset geologi saka lapisan ndhuwur watu kasebut uga mbantu ngungkapake umur sejatine patung unta.

Tokoh realistis

Arkeolog ing situs wis nemtokake total 21 ukiran relief telung dimensi. Akèh-akèhé unta, nanging jaran lan kéwan kaya jaran uga diwakili. Patung-patung sing nggumunake diukir ing telung tanjung watu, lan sing nggawe mesthi kudu nggunakake scaffolding kanggo tekan bagian ndhuwur tanjung kasebut.

Paraga-paraga ingkang dipundamel punika realistis sanget, lan saking sudut pandang grounder, kewan-kewan wau kados-kados medal saking watu, kados-kados siap gesang lan lumebet ing jagad nyata.

"Dheweke pancen nggumunake, lan nalika kita ngerti yen saiki kita ndeleng dheweke ing negara sing rusak banget kanthi akeh potongan sing tiba, kreasi asli mesthi nggumunake," ujare Maria Guagnin, arkeolog ing Institut Max Planck, marang Pasinaon Nasional. "Unta-unta lan equidae sing ukurane urip ing loro utawa telung crita ing ndhuwur saben liyane digambarake ing kono."

Sing nggumunake, sawetara unta duwe gulu utawa weteng sing mlengkung, sing nuduhake kawin lan meteng. Adhedhasar temuan iki, para arkeolog percaya yen situs kasebut bisa uga ana hubungane karo ritual kesuburan.

"Komunitas Hunter lan herder cenderung nyebar lan migrasi, lan penting kanggo ketemu kanthi rutin, ijol-ijolan informasi, entuk mitra lan liya-liyane ing saindhenging taun," ujare Guagnin marang Haaretz. "Dadi apa wae simbolisme patung kasebut, bisa uga dadi papan kanggo kumpul kabeh masarakat."

Relief kasebut nuduhake tandha-tandha kerep ngukir lan mbentuk maneh. Iki nuduhake manawa situs kasebut wis dibukak maneh lan digunakake kanggo wektu sing suwe sawise digawe asline. "Komunitas Neolitik wis bola-bali bali menyang situs unta," ujare Guagnin, "sing tegese simbolisme lan fungsine wis dilestarekake nganti pirang-pirang generasi."

Master seni rock padha sibuk ing Arab Saudi kuna

Ing milenium SM kaping enem, ana padang rumput savanna kanthi tlaga lan wit-witan sing akeh banget ing wilayah Saudi, sing saiki manggoni ara-ara samun sing kasar lan ora sopan. Pemukim manungsa ing wilayah kasebut angon sapi, wedhus lan wedhus lan ditambahake panganan kanthi mburu (ing antarane spesies sing diburu ana uga unta liar). Pemukim iki saka jaman Neolitikum uga berorientasi agama utawa metafisika, kaya sing dituduhake dening praktik ukiran watu.

"Saiki kita bisa nggandhengake celengan unta karo jaman prasejarah, nalika populasi angonan Arab lor mbentuk seni rock iki lan mbangun struktur watu gedhe disebut mustatillas," sinau wrote ing artikel ing Journal of Archaeological Science: Reports. "Situs unta minangka bagéan saka macem-macem kegiatan, kanthi kelompok asring ketemu kanggo netepake lan menehi tandha situs simbolis."

Mustatilla sing kasebut pisanan ditemokake ing taun 70-an. Ing sisih lor-kulon ara-ara saudi Saudi, luwih saka 20 proyek watu skala gedhe iki wis kasebar, nutupi 1 mil persegi (000 km77) tanah sing luar biasa. Dikira-kira dibangun paling ora 000 taun kepungkur.

Lokasi geografis saka macem-macem mustatil ing Arab Saudi. (Kuningan)

Mustatiles disusun ing persegi dowo saka macem-macem ukuran lan dibangun saka pamblokiran sandstone dhuwure 1,5 meter sing mbentuk plataran gedhe dawane saka 65 kanggo 2 kaki (000 kanggo 20 meter). Ing njero plataran, blok-blok kasebut disusun dadi kamar sing kapisah kanthi lawang mlebu, lan ing jero ruangan akeh, uga ditemokake watu sing ngadeg.

Tim arkeolog liyane nliti bangunan gedhe lan misterius iki ing panaliten liyane sing dibahas ing majalah Antiquity edisi April 2021. Peneliti kasebut percaya yen dheweke duwe makna metafisika kanggo wong sing mbangun.

"Kita percaya yen wong Neolitik nggawe bangunan kasebut kanggo tujuan ritual, kalebu ngorbanake kewan liar lan domestik menyang dewa / dewa sing ora dingerteni," ujare Arkeolog Universitas Australia Barat Hugh Thomas marang Art Newspaper ing April. "Amarga ukuran monumental saka sawetara bangunan kasebut, mbutuhake gaweyan sing akeh, saengga bisa uga komunitas utawa klompok wong sing luwih gedhe melu mbangun. Iki nuduhake organisasi sosial sing penting lan tujuan utawa kapercayan sing umum.

A lanskap suci imbued karo makna

Apa wong-wong sing padha mbangun mustatils nggawe reca rock Fantastic ing situs unta?

Mesthi ana hubungan sing jelas antarane bangunan megalitik lan relief unta sing diukir. Maneka warna gambar kewan rong dimensi diukir ing blok sing digunakake kanggo nggawe mustatil. Nanging, ora ngemot apa-apa sing rumit kaya patung unta ukuran telung dimensi sing ditemokake ing sacedhake.

"Babagan saka kangelan ing dating situs iku ora ana paralel, dadi angel mbayangno apa iku bab," Guagnin nerangake, pointing menyang uniqueness saka reca unta. Saiki dikenal manawa relief kasebut digawe ing wektu sing padha karo mustatilla, luwih gampang kanggo ndeleng sambungan sing jelas.

Babagan praktik religius budaya Mustennian, Guagnin ujar manawa "situs unta minangka bagéan saka tradhisi sing luwih akeh iki, nanging nduweni panggonan sing spesifik, amarga mung situs kasebut kanthi konsentrasi dhuwur lan relief jero sing katon kaya. yen kewan metu saka watu”.

Wigati relief ing situs unta kanthi struktur watu gedhe sing nghias lanskap ing saubengé kudu jelas kanggo pangripta seni rock lan masyarakate. Amarga ora ana sumber tertulis sing bisa dadi basis interpretasi para peneliti modern, pentinge departemen kasebut, sing nggawe mbutuhake upaya sing luar biasa, bakal tetep dadi subyek spekulasi.

Semesta Eshop Sueneé

Penny McLean: Numerologi lan Takdir

Ngetung nasibe! Iki nggambarake sistem sederhana sing bisa dingerteni dening kabeh wong, sing bisa ngerti ora mung struktur sing ana lan sing bisa dideleng, nanging uga oyot lan pola nasib pribadi.

Penny McLean: Numerologi lan Takdir

Artikel sing padha