Temokake mozaik alkitabi sing umure 1600 taun ing desa Galilea kuno

2262x 14. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Sajrone penggalian sing dipimpin dening Profesor Jodi Magness saka Universitas Karolina Lor ing Chapel Hill, trik mosaik Alkitab umur 1600 taun digawe saka kiub watu cilik (utawa tesserae) ditemokake ing papan pangibadah ing desa Huqoq, Galilea kuno, ing Israel.

Panemuan lan gambaran kaping pisanan

"Kita wis nemokake gambaran pertama babagan episode Elim sing muncul ing seni Yahudi kuno," ujare Dr. Kasmaran Panemuan kasebut kedadeyan sawise ditemokake penemuan mozek sadurunge ing papan sing padha, nggambarake Menara Babel, Yunus lan Paus lan Divisi Segara Abang.

Dr. Magness, bebarengan karo tim ilmuwan lan siswa, nampilake gambaran Yahudi kuno sing pertama babagan episode Elim ing Buku Keluaran. Mozaik nggambar pengalaman Israel sing isih ana ing Elim sawise ninggalake Mesir lan lelungan liwat ara-ara samun tanpa banyu, sing diandharake ing Pangentasan 15:27. Bab 15 lan ayat 27 nggambarake papane Elim, ing endi wong Israel sing diasingake golek perlindungan sawise lelungan sing kesel.

Mozaik ing Sinagog Huqoq kuno, nggambarake konstruksi Menara Babel. (Jim Haberman, foto UNC-Chapel Hill)

"Ing Eli, wong Israel padha kemah sawise ninggalake Mesir lan ngumbara ing ara-ara samun tanpa banyu," ujare Dr. Magness. Mozaik alkitabiah sing ditemokake ing papan pangibadah abad kaping 5 nggambarake pemandangan saka buku Pangentasan. Bab 15 lan ayat 27 nggambarake papane Elim, ing ngendi wong Israel ing pembuwangan golek perlindungan sawise lelungan sing kesel.

Mosaik saka Pérangan Segara Abang ing papan pangibadah kuna ing Huqoqu. (Jim Haberman, foto UNC-Chapel Hill)

Magness ujar manawa panel Elim "menarik amarga umume dianggep minangka episode suntingan tumrap lelampahane wong Israel ing ara-ara samun, lan takon kenapa penting banget kanggo jemaah Yahudi ing Galilea Hilir."

Mozaik kabeh, nggambarake Yunus sing ditelan paus ing papan pangibadah kuno ing Huqoq. (Jim Haberman, foto UNC-Chapel Hill)

Musa

Dr. Magness marang pers Yahudi: "Mozaik dipérang dadi telung garis utawa register horisontal. Kita ndeleng petani ing loincloths panen gandum tanggal, sing banjur dikirim mudhun tali dicekel wong lanang liyane. Bar tengah nuduhake seri sumur sing ganti karo kurma kurma. Ing sisih kiwa panel, ana wong nganggo jubah sing cekak nggawa wadhah banyu lan mlebu ing gapura kutha lengkungan sing dijejeri menara sing dipasang ing tembok. Prasasti ing sadhuwure gerbang tulisane, "Banjur padha teka ing Eli."

Detil saka Elim Mosaic sing mentas ditemokake. (Jim Haberman, foto: UNC-Chapel Hill)

Universitas iki wis digali situs iki suwene sangang taun. Mozaik liyane uga ditemokake ing kene. Penemuan penting liyane: "Bab 7 ing buku Daniel nggambarake papat kewan, sing makili papat kerajaan kasebut, nganti pungkasan dina," ujare Dr. Kasmaran "Ing taun iki, tim kita nemokake mozaik ing lorong utara papan pangibadah, sing nggambarake kewan papat iki, kaya sing ditulis karo prasasti Aram sing fragmen sing nuduhake kewan pertama: singa sing duwe swiwi elang. Singa dhewe, kaya kewan nomer telu, durung bisa dijaga. Nanging, kéwan nomer loro saka Daniel 7: 4 - bruwang kanthi telung iga sing metu saka cangkemé - isih urip. Kajaba iku, umume kewan nomer papat, sing diterangake ing Daniel 7: 7 minangka untu wesi. "

Daniel ing Singa Lion. Briton Rivière, 1890

Cathetan sejarah babagan pambuwangan wong-wong Yahudi saka Mesir wis dadi debat. Tinjauan Arkeologi Biblika edisi Mei / Juni 2016 nyritakake kaloro pitakon - "Apa Pangentasan Pancen Ana?" Lan "Kapan Pangentasan Kedadeyan?" eksodus nalika jaman Ramessid nalika pamaréntahan dinasti Mesir kaping 13.

Artikel kasebut mriksa teks-teks Mesir, artefak, lan situs-situs arkeologi sing nuduhake manawa Injil nggambarake kenangan saka abad kaping 13 SM.

Mozaik alkitabiah dijupuk saka situs kasebut kanggo konservasi lan wilayah sing dikubur dikubur maneh. Penggalian dijangka bakal dilanjutake ing musim panas taun 2020. Panyengkuyung proyek kasebut yaiku UNC-Chapel Hill, Austin College, Universitas Baylor, Universitas Brigham Young lan Universitas Toronto. Kita setya ngrampungake penggalian ing papan pangibadah sadurunge masrahake situs kasebut menyang Negara Israel. Muga-muga mbesuk dheweke bakal ngrampungake modifikasi lan mbukak kanggo umum, "jarene Dr. Kasmaran

Tip saka eshop Universe Sueneé

Gajah Aromalampa Bas-relief

Lampu aroma gawenan tangan, sing nyelarasake papan ora mung karo desain sing apik, nanging uga menehi kesempatan kanggo gondho ing omah sampeyan.

Gajah Aromalampa Bas-relief

Artikel sing padha

Tulis komentar