Apa ana pati? Miturut sawijining teori, ora

10639x 21. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Akeh wong sing wedi wedi karo pati. Kita kudu urip kanthi ngrasakake pati. Utawa, kita bakal bisa ngrampungake lan nampa, utawa bakal medeni nalika urip. Kajaba iku, akeh wong sing ora ngerti pati lan rumangsa bakal urip ing kene salawas-lawase. Diubengi dhuwit lan bandha, dheweke golek ilusi lan kelangan wektu, sing regane larang banget. Nanging pati isih ana ing kene, minangka bagean saka perjalanan panjang. Lan prelu diinterpretasikake pitakonan kasebut, apa ana pati babar pisan sing kita rasakake?

Kita pitados ing pati amarga wis dikandhani bakal mati. Kita sambungake karo awak amarga ngerti yen awak wis mati. Nanging teori anyar kasebut nuduhake yen pati dudu acara pungkasan, kaya sing kita pikirake. Ana akeh teori lan pendapat sing padha, nanging teori iki luwih jero.

Tanpa wates jagad

Siji aspek fisika kuantum sing misuwur yaiku sawetara perkara sing ora bisa diprediksi. Nanging, ana pengamatan, saben kemungkinan beda-beda. Salah sawijining panjelasan babagan interpretasi utama "akeh jagad" negesake manawa saben pengamatan kasebut cocog karo alam semesta sing beda (multiverse).

Multiverse minangka teori sing gegayutan karo orane akeh alam semesta. Iki minangka istilah sing digunakake ing ilmu pengetahuan. Multiverse paling asring katon minangka akibat saka teori kosmologis utawa ing salah sawijining interpretasi teori kuantum.

Filosofi biocentric utawa biocentrism minangka teori sing njlentrehake ide kasebut. Kita ngomong babagan prinsip filosofis mikir, sing negesake manawa alam ora ana kanggo ngladeni wong, nanging kosok balene.

Ana macem-macem alam semesta, lan kabeh kedadeyan kedadeyan ing salah sawijining.

Jiwa abadi ing pirang-pirang jagad

Ing skenario kasebut, pati ora ana ing pangertene sejatine. Kabeh alam semesta bebarengan, ora preduli apa wae sing kedadeyan. Sanajan awak bakal mati, perasaan urip kanthi pitakon babagan sejatine kita mung rong puluh watt energi ing otak.

Nanging energi iki ora bakal ilang sawise mati. Miturut ilmu, energi ora bakal mati. Iki ora bisa digawe utawa dirusak. Nanging apa energi iki pindhah saka jagad liyane? Ing majalah Ilmu Penelitian bubar diterbitake manawa para ilmuwan bisa ngowahi kedadeyan sing kedadeyan ing jaman biyen. Ing eksperimen kasebut, partikel kasebut bisa ditemokake ing splitter balok.

Ilmuwan kasebut mengko bisa nyebabake tombol distributor nomer loro utawa kaping pisanan. Iki kanggo nduduhake, kaya sing diputus ilmuwan, nemtokake kepiye partikel kasebut bisa urip ing jaman biyen. Ora preduli apa sing dipilih, sampeyan sing bakal nemu asil. Hubungan antara kedadeyan lan alam semesta kasebut beda karo pemahaman umum babagan ruang lan wektu.

Pikirake rong puluh watt energi minangka proyeksi sederhana hologram ing layar. Ora masalah manawa sampeyan nguripake utawa mateni balok pertama utawa kaloro, isih padha tegese tanggung jawab kanggo proyeksi kasebut.

Spasi lan wektu dudu obyek material. Cukup coba waving tangan sampeyan ing ruang udhara. Yen sampeyan bisa nyekel kabeh, apa sing bakal ditinggalake? Ora ana apa-apa. Semono uga wektu. Nanging, sampeyan ora bakal nangkep utawa ndeleng apa-apa, kaya ora bakal katon ing njero tengkorak, sing ngubengi otak. Kabeh sing sampeyan alami saiki mung badai informasi sing ana ing pikirane. Spasi lan wektu mung alat kanggo nggabungake kabeh.

Pati pancen ora ana

Nyatane, pati ora ana ing jagad tanpa wates tanpa kesenjangan. Bedane jaman biyen, saiki lan mbesuk mung khayalan sing awet terus. Nanging immortality ana. Nanging dudu keabadian sing bakal nggawe kita urip eksistensi tanpa wates. Immortality ngluwihi wektu rampung.

Christine wis ngalami crita kaya ngono. Kacilakan tragis kedadeyan nalika manten menyang wong sing ditresnani menyang omah impen sing dituku. Mobil kasebut dadi ora bisa diatur nganggo es sing lunyu. Akibate elek banget. Bojone sing anyar yaiku Ed diuncalake saka mobil, dheweke pungkasane lara ati lan getihen gedhe.

Apa Christine mati lan urip ora ana wektu bebarengan? Akibate, Ed ujar sawise sawetara wektu yen urip kita ora kaya bebaya karo pemahaman kita. Ed tuku anting-anting ayu garwane sing wis seda. Dheweke percaya manawa ketemu karo bojone kadang-kadang lan ing endi wae, dheweke bakal katon ayu.

Apa ngalih switch kanggo eksperimen sains utawa siklus urip, asile bakal ana rong puluh watt energi… mesthi. Ing sawetara kasus, mobil kasebut mudhun ing dalan lan rusak, ing liyane tetep ing dalan lan tujuane tekan tujuane. Kita ana ing saindenging jagad lan jagad raya. Apa sing sampeyan lakoni saiki, sampeyan nindakake cara liya kanthi beda, umpamane, lan nasib sampeyan bisa uga akeh tujuan sing bisa kedadeyan bebarengan.

Video

Tips kanggo buku saka e-shop Sueneé Universe

Zdenka Blechová: Urip utawa wektu kepungkur ora ana

Wektu durung ana, nanging kabeh pembelajaran kita ditindakake wektu. Panulis buku iki bakal nerangake kepiye jiwa sampeyan kabeh gesang kepungkur nembus urip mbesuk, kepriye sesambungan urip iki wujud ing jaman saiki.

Zdenka Blechová: Urip utawa wektu kepungkur ora ana

Artikel sing padha

Tulis komentar