Connecticut kang Gungywamp: Kamar watu lawas

09. 11. 2021
Konferensi Internasional Ke-4 Sueneé Universe

Gungywamp minangka situs arkeologi ing Groton, Connecticut, AS. Panggonan iki misuwur kanthi bangunan watu. Kita ora ngerti umur utawa tujuan bangunan kasebut, nanging ana akeh hipotesis. hipotesis iki adhedhasar bukti sajarah lan arkeologi, lan asring overshadowed dening pratelan sing struktur Gungywamp dibangun dening wiku Irish ing 6-8. abad.

Gungywamp bisa dipérang dadi rong wilayah sing kapisah

Sawetara piranti watu lan pecahan keramik ditemokake ing situs Gungywamp.

Wilayah Gungywamp bisa dipérang dadi rong wilayah sing kapisah - kompleks lor lan kidul. Ing saben wilayah kita nemokake tebing dhuwur, rawa, kali lan struktur watu. Artefak sing dipikolehi saka situs kasebut nuduhake manawa anane manungsa ing Gungywamp bisa dilacak maneh 4000 taun kepungkur. Artefak kasebut kalebu piranti watu lan pecahan tembikar. Nanging, fitur arkeologi sing paling luar biasa ing Gungywamp yaiku bangunan watu.

Bangunan watu

Bangunan kasebut bisa dipérang dadi sawetara jinis:

  • baris watu ngadeg
  • kreteg watu
  • kamar watu
  • bunder watu pindho

Struktur kasebut mbingungake para sarjana nganti suwe. Contone, ana ora setuju babagan umur bangunan lan identitas sing mbangun. Nalika sawetara ngaku yen bangunan kasebut dibangun dening pemukim Eropa nalika jaman kolonial, liyane percaya yen bangunan kasebut dibangun dening wong asli Amerika sadurunge abad kaping 17. Liyane ngaku yen bangunan watu dibangun dening biksu Irlandia sing teka ing Amerika Utara antarane abad kaping 6 lan 8 Masehi.

Salah sawijining kamar watu Gungywamp.

Para bhikkhu dikandhakake wis nyabrang Atlantik kanggo uwal saka Viking. Pernyataan iki katon populer lan asring diulang, sanajan ora ana bukti sing kuat kanggo ndhukung.

Hipotesis Gungywamp adhedhasar bukti sejarah

Hipotesis kasebut mbantah asal-usul kolonial utawa asli Amerika saka struktur kasebut. Contone, babagan bunder watu dobel, siji hipotesis yaiku sisa-sisa pabrik penggilingan, kadhangkala disebut "gilingan pinggiran". Hipotesis iki adhedhasar ilustrasi pabrik fisik sing isih urip nganti saiki, uga pola nganggo ing njero talang. Pabrik iki dikenal wis digunakake ing Eropah wiwit abad pertengahan nganti abad kaping 19. Mulane, hipotesis pabrik nuduhake manawa bunderan watu ganda Gungywamp dibangun nalika jaman kolonial dening pemukim Eropa.

Hipotesis alternatif nyatakake yen bunder watu ganda dibangun dening wong asli Amerika sadurunge tekane pemukim Eropa. Amarga artefak Native American ditemokake ing Gungywamp, bisa uga struktur iki uga dibangun dening dheweke. Hipotesis iki uga didhukung dening kasunyatan manawa watu kasebut ora dimesin nganggo alat logam. Nanging, watu kasebut dipanasake nganggo geni, banjur permukaane dipotong nganti wujud sing dikarepake. Teknik iki digunakake dening wong asli Amerika kanggo pertambangan tembaga lan pertambangan kuarsa.

Yen bunderan watu ganda dibangun dening wong asli Amerika, bisa digunakake kanggo upacara.

Struktur watu liyane ing Gungywamp

Bangunan watu liyane ing Gungywamp uga duwe akeh hipotesis. Asal kolonial nganggep yen tujuan saka seri watu mung fungsional. Fitur kasebut kalebu sawetara watu tegak ing tembok watu, kothak kanggo pakan utawa pasokan, tandu kanggo penyamakan, lan kandang kanggo angon sapi. Hipotesis India nganggep manawa bangunan kasebut minangka tujuan upacara sing ana gandhengane karo rembulan utawa manuk. Amarga bantahan kanggo asal-usul Eropa kolonial saka bangunan watu Gungywamp padha kuwat karo argumen kanggo asal-usul India, riset luwih lanjut babagan bangunan misterius kasebut bakal dibutuhake. Mung yen luwih akeh bukti kasedhiya, sampeyan bisa ngubungake luwih yakin marang hipotesis kolonial Eropa utawa Amerika asli babagan asal lan fungsi bangunan.

Semesta Eshop Sueneé

Akhir peluit - lancar (tutup mburi)

Gamelan pungkasan singsot utawa sufiks iku paling prasaja singsot mulus elderberry. Nada beda-beda mung kanthi kekuwatan ambegan lan nutup bolongan ing mburi nganggo driji. Malah bocah cilik lan pamula sing ora duwe pengalaman bisa nguwasani game kasebut! Becik kanggo patemon kanca kebak nari lan nyenengake.

Akhir peluit - lancar (tutup mburi)

Artikel sing padha