Anunnaki - makhluk saka lintang-lintang ing teks Sumerian

15592x 28. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Anunna, uga dikenal minangka Anunnaki, minangka karakter utama ing crita para pengunjung papan kuna sing mlebu ing planet kita, nggawe kamanungsan, menehi peradaban, lan menehi jejak ing legenda pirang-pirang bangsa. Yaiku teks Sumerian lan Babel sing akeh dewa, monster lan pahlawan dewa sing akeh banget menehi jeneng para astronot kuno ing jagad iki.

Anunnaki

Para dewa mitos kasebut nyekel posisi penting ing kultus peradaban kuno, ngorbanake lan nyipta dawa kidung lan teks mitologis sing ngrayakake tumindak kasebut. Nanging sejatine sapa sejatine, lan apa sing ditulis ing tablet lempung Sumerian kuno?

Makna tersembunyi saka tembung Anunna

Wis kliwat dina nalika teks cuneiform kuno didhelikake ing gudang museum lan literatur profesional sing angel digayuh. Dina iki, ing jaman Internet lan amarga upaya akeh peneliti, kita duwe kesempatan kanggo mriksa teks kasebut saka kenyamanan omah lan maca ilmu sing dilalekake sing ditinggalake dening peradaban kuna. Kita bisa nggunakake telung situs web khusus: Corpus Teks Elektronik Sastra Sumeria (ETCSL) digawe dening University of Oxford, ing ngendi karya sastra penting sing ditulis ing Sumerian diterbitake, Inisiatif Perpustakaan Digital Cuneiform (CDLI), sawijining proyek sing digawe kanthi kolaborasi karo sawetara universitas sing nglumpukake foto lan transkrip tablet lempung asli ing Sumerian lan Akkadian, basa-basa Babel lan Asyur, lan Kamus Sumerian Pennsylvania, ngemot, antara liya, transkrip tembung individu ing cuneiform. Kanthi nggunakake alat sing kuat kasebut, kita bisa ngetutake lakune Anunna, makhluk-makhluk misterius ing lintang-lintang.

Makna tersembunyi saka tembung Anunna

Nanging, yen kita pengin golek informasi nyata babagan makhluk Anunna ing teks Sumeria, luwih dhisik kudu mikir kepiye para ahli Taurat kuno nulis istilah iki. Iki uga bakal mbantu kita mbukak makna konsep sing ndhelik lan sipat makhluk sing wis dirujuk.

Kaping pisanan, kudu dielingake manawa wong-wong Sumeria nggunakake tandha kanggo para dewa - AN (ing kasus iki diwaca dingir), sing awujud lintang kanthi wolung pucuk. Nanging, ing wektu sing padha, tandha iki ateges "swarga" (waca an) lan uga jeneng dewa swarga (uga An), panguwasa dewa liyane, sing mung ditampilake kanthi mitos, nanging dheweke biasane ditampilake pakurmatan paling dhuwur. Amarga gabungan saka istilah dingir karo istilah swarga, bisa uga luwih pantes nyebut makhluk kasebut "makhluk langit" tinimbang dewa.

Pengetahuan babagan istilah iki lan pangerten maknane penting banget, amarga simbol dingir katon ing ngarepe saben dewa, dewa-dewa pelindung ngisor, dhemit, nanging uga panguwasa sing dewa kayata Gilgamesh, Naram-Sin utawa Shulgi. Tandha iki minangka determinatif sing ora diwaca, nanging menehi informasi marang pamiarsa manawa tembung ing ngisor iki minangka ekspresi kanggo makhluk gaib. Amarga ora diwaca, para ahli nulis ing transkrip Latin dadi superskrip. Lan tandha iki sing muncul sadurunge sebutan "dewa-dewa gedhe" Anunna.

Dewi Ninchursag - pangripta wong

Watake

Tembung Anunna dieja nganggo karakter cuneiform ing ngisor iki: dingir A-NUN-NA (Gambar 1 a). Tandha pisanan wis dingerteni lan nuduhake makhluk langit. Karakter liyane wong Sumeria nulis tembung banyu, nanging uga tegese sperma utawa keturunan. Makna saka karakter ing ngisor iki, NUN, yaiku pangeran utawa pangeran. Apike banget, jeneng kutha Erid (NUN ki) ditulis kanthi simbol sing padha, lan ing mitos kasebut uga diarani Enki. Paraga pungkasan yaiku unsur gramatikal. Tembung anunna bisa diterjemahake minangka "makhluk langit sing asale saka putra (wiji)" lan sejatine para ahli Torèt teks kuna dianggep kaya ngono, amarga jeneng julukan sing paling umum digandhengake karo Anunna yaiku "dewa-dewa gedhe." , kayata, dewa pelindung, utawa dhemit udug.

Saiki sampeyan bisa ngomong, "Nanging ngenteni, apa Anunnaki ora ateges 'wong sing teka saka swarga,' kaya sing dikandhakake Sitchin?" Sejatine yaiku istilah Anunnaki (ditulis; dingir A-NUN-NA-KI - Fig 1 b) kaping pisanan katon ing teks Akkadian duweke wong Babel lan Asyur; nganti saiki, mung istilah Anunna sing digunakake, lan simbol KI, tegese 'tanah', ditambahake mengko. Ora yakin apa iki ditindakake, nanging kayane perlu nalika mbedakake antarane makhluk Anunna sing isih ana ing Bumi (Anunnaki) lan wong-wong sing bali menyang kosmos, bisa uga diarani Igigi, kaya sing diarani Epic Akkadian, Enum Elisa. Iki nyatakake manawa Marduk ngirim 300 Anunnaki menyang swarga lan 300 isih ana ing bumi, lan telung atus Igigi ana swarga.

Nanging, kokwaca istilah Anunna utawa Anunnaki minangka "wong-wong sing teka saka swarga ing bumi" ora omong kosong kaya sing dikarepake para penentang teori babagan astronot kuno. Teks lagu Sumerian The Dispute of the Sheep with the Grain diwiwiti karo tembung: "Nalika, ing gunung swarga lan bumi, Ana peputra para dewa Anunna, ..." ukara pambuka iki bisa dingerteni nalika wiwitane Anunna teka saka angkasa (ANKI tegese alam semesta sing dijarwakake minangka langit lan bumi - AN KI) lan turune dewa Ana, mula swarga kasebut. Asal-usul langit saka Anunna uga dikonfirmasi kanthi teks Lamentation of Arura utawa Lamentation to Enki, ing endi ditulisake yen Anunna ing swarga, lan mengko ing bumi, diwenehi dewa An. Mangkene, komposisi kasebut kanthi jelas nuduhake asal-usul kosmis utawa langit saka makhluk Anunna.

Detil saka stadion Ur-Namm. Ur-Namma nindakake rasa seneng sadurunge dewa sing lenggah

Sapa sejatine dheweke

Sanajan klarifikasi makna sejatine istilah Anunna, isih ana pitakon, sapa sejatine makhluk sing diarani wong Sumeria? Panaliten kanthi rinci babagan mitos, kidung lan komposisi Sumeria mbuktekake manawa dheweke pancen sebutan kolektif para dewa, amarga tembung Anunna asring diterusake sebutan "gal dingir", yaiku dewa-dewa agung. Teks kasebut biasane ora nggambarake wujud tartamtu, kajaba dewa-dewa individu. Ing katrangan babagan dewa-dewa individu, kita asring ngerti manawa dheweke dikepung karo "cahya sing medeni," Sumerian diarani "melam."

Sawetara lagu uga ngomongake tampilan sing ngancam, kayata kidung promosi Inanna utawa keturunan Inanna menyang jagad ngisor. Minangka gegambaran para dewa Sumeria, mula Anunna kaya ngono, dheweke asring digambarake minangka tokoh manungsa sing biasane lungguh ing tahta lan nampa petisi (sing diarani pamirsa ilahi) utawa ing macem-macem adegan mitologis. Nanging, dheweke dibedakake karo wong kanthi topi utawa helm sing sungu.

Anunna - makhluk saka lintang-lintang ing teks Sumerian

Makhluk

Makhluk sing duwe tutup pitu tanduk ora diraguhi kalebu sing paling dhuwur. Kanthi tutup sirah kaya ngono, Enki, Enlil, Inanna, lan "dewa-dewa hebat" liyane. Sawetara dewa asring digambar nganggo tutup loro, lan bisa uga dheweke "dewa ngisor," makhluk sing nglindhungi lamma. Biasane nggawa pemohon menyang dewa ing gambar kasebut. Nanging, patung saka lokalitas el-Obejd (utawa uga Ubaid) uga ana gandhengane karo Anunna, lan pasuryane duwe fitur reptil - utamane bentuk endhas lan mripat. Suwene sambungan kasebut bisa dibahas, nanging Anton Parks, umpamane, nyatakake ing The Secret of Dark Star manawa, miturut informasi sing disalurkan, makhluk Anunna reptil.

Anunna minangka makhluk "daging lan getih," lan ora mung sawetara produk imajinasi utawa personifikasi kekuwatan alam, kabukten karo akeh referensi kabutuhan panganan. Iki uga minangka salah sawijining sebab kenapa manungsa digawe - yaiku kanggo nyedhiyakake dewa. Iki paling apik digambarake kanthi mitos Akkadian Atrachasis, ing endi para dewa ngalami keluwen sawise banjir, lan nalika Atrachasís nawakake korban daging panggang, dheweke mabur kaya mabur. Kabutuhan rezeki uga dikonfirmasi dening mitos Enki lan susunan jagad, miturut Anunna ing antarane manungsa lan mangan panganan ing kuil kasebut.

Ing mitos iki, Enki uga nggawe omah-omah ing kutha-kutha, mbagi tanah lan menehi kekuwatan. Lan mung salah sawijining hiburan favorit yaiku pesta lan ngombe bir utawa alkohol liyane, sing saben wektu ora rampung kanthi seneng banget, kaya sing ditegesake dening Enki lan Ninmach, ing endi dewa-dewa sing mabuk, sawise sukses awal karo ciptaan manungsa, nggawe wong ora duwe kabisan, lan Inanna lan Enki, nalika mabuk, Enki kanthi loma nyerahake kabeh kekuwatan ilahi ME, sawetara jinis program utawa rencana kanggo organisasi jagad, sing banjur dheweke getun banget sawise mikir.

Teks Sumerian

Ing teks Sumerian, istilah Anunna paling asring digunakake minangka sebutan kolektif, padha karo sing bakal kita sebut "wong." Asring asring, jeneng iki uga digunakake kanggo negesake kekuwatan, kekuwatan lan kaluhurane dewa tartamtu. Contone, Promosi Inanna maos:

"Lady, Dear Anem,
Atimu kang suci iku gedhe banget: mugo aku meneng wae.
Garwa kinasih Ushumgal-ana,
Sampeyan jeng cakrawala langit lan batu nisan,
Anunna diajukake kanggo sampeyan,
Sampeyan wis dadi ratu enom wiwit lair,
Kepiye sampeyan dadi luhur saka kabeh Anunna dina iki, dewa-dewa gedhe!
Anunna ngambung bumi karo lambene ing ngarep sampeyan. '

Kanthi cara sing padha, macem-macem dewa utawa makhluk diproklamasikake, keagungane, lan kepiye Anunna nyembah sadurunge lan menehi pakurmatan. Sanajan ora ana hierarki sing jelas antara Anunna, jelas manawa sawetara wong mung luwih kuat lan pengaruh.

Raja Anunnaki

Nanging sapa dewa-dewa sing luwih kuat lan pengaruh sing nyanyi kidung sumeria? Para dewa sing paling dhuwur dianggep dadi An, sing mesthi tumindak minangka bapak lan pencipta Anunna tinimbang panguwasa. Bisa diarani manawa dheweke minangka dewa sing diarani turu, adoh saka panandhang umum masarakat lan intrik saka dewa liyane. Sanajan dheweke ora melu aktif ing acara-acara ing Bumi, dheweke nemtokake nasib lan dadi ketua majelis para dewa. Tempat kasebut mesthi ngenggoni papan sing paling dihormati - kayata, ing pesta sing diatur dening Enki ing Nippur kanggo ngrayakake rampunge markas gedhe, E-Engura lungguh ing papan sing dihormati.

Enki dhewe asring diarani "lord" utawa "pimpinan" Anunna ing teks kasebut. Kaya kasebut ing ndhuwur, simbol NUN digunakake kanggo nuduhake Enki lan kutha Eridu (NUN ki), sing adoh saka kebetulan. Tembung NUN, sing tegese "mulya" utawa "pangeran," kayane dadi sinonim langsung kanggo Enki. Digandhengake karo Erid, lan mulane karo Enki, yaiku 50 Anunna Erid sing kasebut ing mantra saka jaman Ur III, abad kaping 21 SM, sing diterjemahake Sitchin minangka penjajah asli Bumi sing ngiringi pimpinane Enki. Dheweke uga nuduhake rasa hormat marang dheweke kanthi ngucapake kamulyane, kayata ing komposisi Enki lan tatanan jagad:

"Para dewa Anunna ngomong kanthi apik karo pangeran gedhe sing wis kesah negarane:
'Gusti sing nunggang ME, murni,
Dikontrol dening ME sing ora kaetung akeh,
Kanggo sing ora padha karo kabeh jagad iki,
Sapa ing Erid sing paling suci, mulya, nampa ME sing paling dhuwur
Enki, Gusti Swarga lan Bumi (jagad iki) - puji! ''

Nyanyian lan ngucapake kamulyan minangka kegiatan Anunna sing asring ditindakake ing teks Sumerian uga nalika ndedonga. Dheweke uga asring dijaluk ndedonga kanggo petisi kasebut.

Patung kanthi fitur reptil ditemokake ing situs el-Obejd

Enlil

Anunna liyane sing hebat yaiku Enlil, sing nyekel jabatan dewa sing paling kuat ing agama tradisional Sumeria. Dheweke makili dewa sing nggunakake kekuwatan; unsur aktif sing nemtokake nasib wong lan dewa liyane. Dheweke uga asring dadi dewa kiamat. Prentah kasebut, kutha Akkad dirusak amarga Raja Naram-Sin ngrusak papan suci ing Nippur, lan dheweke sing, miturut mitos Akkadian Atrachasis, mrentah banjir ing jagad iki amarga umat manungsa wis akeh lan rame banget. Ing tulisan Sumerian, dheweke asring diarani sing paling kuat, paling utama lan uga dewa kabeh Anunna. Dewa-dewa liyane teka ing omah E-kur Enlil kanggo pahargyan rutin lan rapat-rapat khusus, lan "Journey to Nippur" iki asring dadi geguritan perayaan.

Anunna uga kalebu pahlawan ilahi lan prajurit Ninurta, sing jarene paling kuat. Dheweke minangka prajurit tanpa kendhat sing asring nulungi ngrampungake kahanan sing angel sing ngganggu tatanan jagad, kayata nalika manuk Anzu nyolong tabel nasib utawa nalika jagad kasebut diancam monster Asag. Dhaptar kabeh Anunna penting bakal dawa banget, amarga sawetara teks nyatakake yen ana 600. Saka 600 kasebut ana 50 dewa gedhe lan 7 penentu takdir. Nanging, sapa sing duwe 50 lan 7 sing dipilih kasebut, angel dikandhani kanthi tepat.

Hakim umume umat manungsa

Nemtokake nasib lan ngadili kayane dadi kegiyatan sing paling penting Anunna. Kanggo wong Sumeria, tembung takdir, namtar, secara harfiah tegese ngukur pangarep-arep urip. Ngukur dawa iki minangka salah sawijining kegiyatan sing ditemtokake dening Anunna, kaya Moira sing ngukur nasib ing mitos Yunani. Dewa-dewa utama tanggung jawab kanggo nemtokake takdir, mbentuk dewan dewa, dipimpin dening papat utawa pitung dewa, sing paling penting yaiku An, Enlil, Enki, lan Ninchursag. An lan Enlil duwe peran penting, karo An, miturut jabatane, mung makili jinis penjamin tanpa kekuwatan eksekutif langsung.

Iki diwenehake kanthi eksklusif dening Enlil, sing bola-bali kasebut ing teks kasebut minangka donor takdir. Nanging, miturut tradhisi sing luwih lawas, bisa uga sadurunge prasejarah, kayane Enki sing nemtokake takdir, lan tabel cuneiform ngarani dheweke "master takdir nganti millenium SM kaping pindho." Komposisi Enki lan Ninchursag uga mbuktekake peran Enki ing panentu takdir. ing endi dheweke nemtokake nasibe tetanduran lan teks Enki lan susunan jagad sing menehi peran, kanthi tembung liyane, dheweke ngukur takdir, dening Anunna dhewe. Enki uga asline duwe Tabel Takdir lan hukum ilahi EC.

Dewa Enki lungguh ing papan dununge, diiringi istana Isimudus lan makhluk saka Lachma

Saliyane nemtokake nasib, Anunna uga tumindak minangka hakim, utamane ing mitos sing ana gandhengane karo "negara jagad" utawa negara KUR. Iki dipimpin dening dewi Ereškigal bebarengan karo pitu Anunna, sing dadi jemaat hakim. Nanging, kegiyatan para hakim lan kompetensi kasebut ora jelas, lan saka teks sing isih ana, kualitas urip sawise mati ora adhedhasar moralitas lan netepi prentah, nanging manawa almarhum duwe keturunan sing cukup kanggo nyedhiyakake panganan lan omben-omben kanggo kalanggengan. Ing konsepsi iki, pengadilan anumerta katon ora prelu. Nanging, kemungkinan salah sawijining fungsi para hakim ing tlatah Kur yaiku ngawasi kepatuhan karo undang-undang lokal, sing dibuktekake karo geguritan sing misuwur babagan keturunan Inanna menyang jagad ngisor. Nalika Inanna nyoba nggulingake adhine Ereškigal saka tahta, pitung hakim njupuk tindakan kuat marang dheweke:

"Pitu Anunna, para hakim, nerangake keputusan kasebut.
Dheweke nyawang dheweke kanthi mripat sing mateni,
dheweke ngomong karo dheweke kanthi tembung sing lumpuh,
padha bengok bengok-bengok.
Lan Inanna malih dadi wanita lara, awake rusak;
lan awak sing diantemi digantung ing pucuk.

Sawise seda, Gilgamesh gabung karo hakim jagad jagad, sing ditampa ing antarane Anunna amarga tumindak pahlawan lan asal-usul dewa. Tugas kanggo salawas-lawase yaiku ngadili tumindak para raja. Ing sisihane ana panguwasa Ur-Namma, sing miturut dhawuhe ratu ing jagad, Ereškigal, mrentah wong-wong sing tiwas nganggo bedhil utawa nindakake kesalahan.

Konsep spiritual Anunna minangka panentu takdir lan hakim wong mati kayane ora bisa ditindakake kaya makhluk fisik. Nanging, bisa uga Anunna dipimpin dening kemampuan ekstrasensori kayata clairvoyance, dimensi sing bisa diatasi, lan hubungan langsung karo Akash, sing bisa diidentifikasi karo "tabel takdir" sing kasebut ing ndhuwur. program sing ngidini supaya bisa ngontrol luwih akeh kreasi, liwat katrampilan kasebut utawa nggunakake teknologi canggih. Iki bakal menehi kekuwatan marang apa sing dianggep wong minangka takdir - nasib sing ora owah lan wis diukur sing ora bisa ditolak lan kudu ditindakake. Ora ana sangsi manawa makhluk sing nggawe manungsa minangka abdi bisa nggunakake alat kasebut kanggo entuk status "dewa" ing mripate masarakat biasa.

Bukit Suci - Kursi utawa papan pendaratan kaping pisanan

Ing Mesopotamia kuno, ana ide babagan bukit asli minangka papan nggawe jagad. Bukit iki sing pisanan metu saka banyu tanpa wates ing samodra kosmik lan mulane makili titik tetep awal ing alam semesta sing bisa digawe formasi. Komposisi Sumerian Spore of the Sheep with the Grain negesake manawa gundukan kosmik kaya ngono iku papan asale Anunna, lan uga ana gandhengane karo dewi Ninchursag, ibu lan pangripta dewa lan manungsa. Kajaba iku, puisi Gilgamesh Pati, ing dhaptar macem-macem dewa sing nampa hadiah saka Gilgamesh sawise seda, nyambungake Anunna sing ana gandhengane karo bukit suci sing diarani "Duku" Sumera.

Iki uga minangka papan ing endi teks kuna nyatakake manawa nasib bakal ditemtokake ing kene, yaiku salah sawijining kegiyatan khas Anunna. Pentinge bukit suci Adipati ditrapake kanthi kasunyatan manawa saben candhi Sumerian, asale minangka papan dewa, makili miniatur bukit asli iki, nggawe sumbu jagad sing langsung ana hubungane karo dununge para dewa lan wektu kasebut tumitah lan tatanan donya primordial.

Pemandangan sing nggambarake pesta ing standar Ur sing diarani

Pitakonane yaiku apa bisa nyambungake bukit suci Adipati karo Gunung Hermon ing Libanon, sing miturut buku Enok, ana malaikat sing tiba, para wali tiba. Ing sawijining wawancara karo Gaia.com's Disclosure show, Andrew Collins negesake manawa Duku nggambarake kuil prasejarah monopoli Göbekli Tepe ing sisih kidul wétan Turki. Hubungan kasebut wis diusulake dening Kalus Schmidt, arkeolog sing neliti monumen sing ora biasa iki. Perlu dielingake manawa ora adoh saka situs Göbekli Tepe, situs sing kaping pisanan muncul tetanen wis dingerteni.

Negara Kur

Kaya sing wis disebutake, pitu Anunna kasebut manggon ing wilayah Kur, ing kana dheweke dadi hakim. Minangka jeneng papan iki, sing tegese gunung, nuduhake manawa pitik kasebut mesthine ana ing wilayah Pegunungan Zagros ing sisih kulon Iran, utawa ing gunung-gunung ing sisih kidul wétan Turki ing sisih lor. Papan iki dipimpin dening Ratu Ereškigal, mbakyune Inanna, lan dipanggoni karo macem-macem dhemit lan makhluk. Biasane dianggep 'jagad ngisor' utawa jagading wong mati, lanskap sing ora bisa dibalekake maneh. Aturan iki uga ditrapake kanggo para dewa, lan Ereškigal dhewe ora bisa ninggalake papan iki. Nanging, makhluk tartamtu bisa mlebu lan metu tanpa watesan, kayata Ereškigalin dening ruang Namtar, utawa macem-macem setan lan makhluk aseksual.

Göbekli Tepe ing sisih kidul wétan Turki

Kursi Anunna liyane sing ana ing tablet Sumerian yaiku kuil-kuil. Ing Hymn to candhi Kesh, ditulis langsung manawa dheweke minangka omah saka Anunna. Papan dununge dewi Ninchursag sing luar biasa, sing ditulis ing teks kasebut keturunane saka swarga, minangka papan lair para raja lan pahlawan lan ing endi menjangan rusa lan kewan liyane. Bisa uga dadi ibu ing papan laboratorium biologis lan kloning lan ing endi manungsa pertama digawe. Pungkasan nanging ora kalah penting, pamukiman Anunna minangka kutha Sumerian dhewe. Sampeyan bisa uga nyebutake 50 Anunna Erid, nanging tabel kasebut uga nyebutake Anunna saka Lagash lan Nippur. Minangka kursi Anunna, Nippur ngrebut posisi sing dhaerah, amarga uga kursi Enlil, sing paling utama ing pantheon Sumerian, lan papan sing ditemtokake lan diputusake takdir.

Tip saka eshop Universe Sueneé

Edith Eva Egerová: Kita duwe pilihan, utawa malah ing neraka bisa tuwuh pangarep-arep

Crita Edith Eva Eger, sing ngalami periode konsentrasi sing nggegirisi. Marang latar mburi nuduhake kita kabeh kita duwe pilihan - mutusake metu saka peran korban, mbebasake saka belenggu kepungkur lan miwiti urip kanthi lengkap. WE SARAN!

Rating pangguna saka 1.12.2020: Buku kasebut minangka pengalaman maca sing kuat.

Edith Eva Egerová: Kita duwe pilihan, utawa malah ing neraka bisa tuwuh pangarep-arep

Artikel sing padha

Tulis komentar