Penyelam amatir nemokake salah sawijining koleksi koin Romawi paling gedhe ing pesisir Spanyol

05. 11. 2021
Konferensi Internasional Ke-4 Sueneé Universe

Miturut arkeolog, loro penyelam amatir nemokake salah sawijining koleksi koin Romawi kuno paling gedhe. Panemuan lan nyilem sakteruse ing wilayah kasebut nuduhake total 53 dhuwit recehan, akeh sing ana ing kahanan sing apik banget.

Koleksi

Tanggal 24 Agustus 2021, Luis Lens lan César Gimeno nyilem ing pulo Portitxol ing Xabia, ngresiki sampah lan njelajah pemandangan ing jero banyu. Padha weruh sing katon kaya dhuwit recehan ing endhepan lan nggunakake corkscrew saka Swiss Army piso kanggo nemokake pitu dhuwit liyane ditempelake ing celah rock.

Panguwasa diwenehi ringkes lan para arkeolog saka Institut Arkeologi lan Warisan Budaya Universitas Alicante teka kanggo ngerteni apa sing bisa ditemokake. Sajrone panelusuran, padha nemokake liyane 45 dhuwit recehan, telung paku tembaga mbokmenawa lan remnants timbal saka apa padha panginten bisa dadi dodo.

Analisis dhuwit recehan sing diwiwiti saka pungkasan abad kaping 4 lan awal abad kaping 5 nuduhake yen padha disimpen kanthi sampurna. Kasunyatane, kahanan kasebut pancen apik, mula para arkeolog wis bisa maca prasasti kasebut, saengga bisa dingerteni nalika jamane akeh kaisar Romawi.

Telung dhuwit recehan tanggal saka pamaréntahan Valentine I, pitu saka wektu Valentine III, 15 saka Theodosius I, 17 saka Arcadia lan 10 saka Honorius. Mung siji duwit receh sing ora bisa dingerteni amarga obversee digores.

Miturut Jaime Molina Vidal, profesor sejarah kuno ing Universitas Alicante lan pimpinan tim telusur kapal selam, panemuan kasebut minangka salah sawijining koleksi koin Romawi kuno paling gedhe sing ditemokake nganti saiki.

Sapa sing ndhelikake dhuwit recehan?

Kemungkinan dhuwit recehan kasebut didhelikake dening pemilik tanah sing sugih sing pengin nglindhungi dhuwit saka wong barbar sing nyerang lan njarah-rayah Kekaisaran Romawi Kulon. Sajrone fase pungkasan saka kejatuhan kekaisaran, wong Alan, Vandal lan Swabia nyerang wilayah kasebut lan kekuwatan politik Romawi ing Semenanjung Iberia rampung ing taun 409 Masehi.

Sing duwe duwit receh ketoke mati sadurunge bisa njupuk.

Koin kasebut bakal dibalekake lan dipamerake ing Museum Arkeologi lan Etnografi Soler Blasco ing Xàbia. Survei arkeologi liyane ing pesisir Portitxol bakal ditindakake ing sawetara minggu sing bakal teka, kanthi pamrentah Valencian lokal nyisihake € 17. Rencanane kanggo ngerteni manawa ana kapal sing tenggelam ing cedhak situs kasebut.

Portitxol Bay minangka situs arkeologi sing misuwur ing ngendi jangkar, sisa-sisa keramik, amphorae lan artefak liyane ditemokake ing pirang-pirang taun.

Semesta Eshop Sueneé

Elizabeth C. Nabi: The Purple Flame in Practice

Dheweke wis kanggo millennia geni wungu dijaga dening rahasiakang padha sumurup lan laku mung mistik lan guru spiritual ing Timur malah ing Kulon lan diwarisake mung sawetara murid sing dipilih. Nanging saiki ana geni ungu kasedhiya kanggo kita kabeh!

Api ungu ing laku

Artikel sing padha