9 katrampilan dhasar sing kudu dipelajari bocah

14. 09. 2021
Konferensi Internasional Ke-4 Sueneé Universe

Bocah-bocah ing sistem sekolah saiki durung siyap kanggo jagad mbesuk. Minangka wong sing wis pindhah saka perusahaan menyang sektor pamrentahan lan saka kana menyang jagad online sing saya owah, aku ngerti sepira cepet jagad wingi dadi ora relevan. Aku dilatih ing industri koran, lan kita kabeh percaya bakal relevan ing salawas-lawase. Dina iki, dakkira dheweke bakal suwe banget.

Sayange, aku dadi pendhidhikan ing sistem sekolah sing mikir yen jagad iki bakal tetep sejatine tetep selawase. Mung kanthi suntingan ing mode. Ing sekolah, kita entuk macem-macem katrampilan adhedhasar jinis kerja sing paling dikarepake ing taun 1980, dudu ing taun 2000.

Lan iki bisa nggawe akal, amarga ora ana sing ngerti tenan apa sing bakal dialami ing 20 taun wiwit saiki. Bayangake jagad taun 1980. Komputer pribadi isih enom banget, mesin faks dadi teknologi komunikasi utama, lan Internet kaya sing dingerteni saiki mung minangka fantasi para penulis fiksi ilmiah kayata William Gibson.

Kita ora ngerti apa sing wis disiapake jagad kanggo kita.

Lan pancen padha: isih durung ngerti. Kita ora ngerti. Kita durung nate prédhiksi mbesuk. Mula, ngasuh lan ndhidhik anak kaya-kaya duwe ide mbesuk dudu ide sing paling cerdas. Dadi, kepiye kita nyiapake anak-anake menyang jagad sing ora bisa diprediksi lan ora dingerteni? Kanthi mulang supaya ngerti adaptasi lan menehi hasil pangowahan. Kanggo siyap kanggo kabeh, aja mung ngarahake persiyapan menyang sing spesifik.

Nanging, iki mbutuhake pendekatan sing beda-beda kanggo pamulangan lan pendhidhikan bocah. Iku tegese ninggalake pikirane lawas ing lawang sampeyan lan bisa ngerteni kabeh maneh.

Kita mulang bocah ing omah

Bojoku sing apik lan apik Eva (ya, aku wong sing seneng banget) lan aku minangka salah sawijining wong sing wis miwiti tugas iki. Kita mulang anak ing omah. Luwih tepat, kita nglatih dheweke (ora sekolah). Kita mulang supaya dheweke sinau dhewe, tanpa kita menehi ilmu lan nyoba kanggo nyoba.

Bener, iki ide sing rada liar. Umume kita sing nyoba nganggo pelatihan maneh ngakoni manawa kita ora ngerti kabeh wangsulan lan ora ana "praktik paling apik". Nanging, kita uga ngerti manawa sinau bareng karo bocah-bocah manawa ora ngerti prekara bisa dadi perkara sing apik. Iki bakal menehi kesempatan kanggo nemokake dhewe tanpa kudu gumantung karo cara sing wis ditemtokake sing bisa uga ora optimal.

Aku ora bakal mbukak macem-macem cara lan metode ing kene. Aku ngira dheweke ora pati penting tinimbang ide kasebut. Sawise duwe ide menarik sing pengin dites, sampeyan bisa nemokake cara sing ora winates kanggo nindakake. Cara sing didikte bakal banget mbatesi.

Ayo goleki katrampilan dhasar sing migunani sing dakkarepake bocah kudu entuk supaya luwih siyap karo jagad mbesuk.

Aku adhedhasar apa sing wis dakkandhakake ing telung sektor sing beda - utamane ing jagad bisnis online, penerbitan online, urip online… Lan sing luwih penting, aku sinau babagan sinau lan makarya lan urip jagad sing ora bakal mandheg ganti.

1) Bocah kudu takon

Sing paling penting kanggo anak minangka siswa yaiku kudu sinau dhewe. Apa wae sing pengin dipelajari. Amarga yen bisa nindakake iki, mula kita ora kudu mulang kabeh. Apa wae sing kudu disinaoni ing mbesuk, dheweke bisa nindakake dhewe. Langkah kapisan kanggo sinau babagan sinau yaiku sinau takon. Untunge, bocah nindakake kanthi alami. Kita mung bisa ndhukung. Lan cara sing paling apik kanggo nganakake yaiku nyoba modhel. Yen sampeyan nemokake bab sing anyar karo bocah, takon, takon karo wangsulan sing mungkin. Lan yen ana bocah sing nindakake perkara sing padha - takon sampeyan - wenehi hadiah tinimbang ngukum sampeyan (sampeyan bisa uga kaget amarga akeh bocah diwasa sing ora gelem takon).

2) Ayo mulang bocah supaya bisa ngrampungake masalah

Yen bocah bisa ngatasi masalah, dheweke bakal bisa nggarap apa wae. Saben proyek anyar katon ngancam, nanging nyatane mung masalah liya sing kudu dirampungake. Ketrampilan anyar, lingkungan anyar, persyaratan anyar… Kabeh iku mung masalah sing kudu dikuasai. Ajar bocah sampeyan ngrampungake masalah kanthi model model masalah sing gampang. Banjur ngidini dheweke nangani sawetara sing gampang banget dhewe. Aja langsung ngrampungake kabeh masalah - coba dheweke dhewe nyoba ngrampungake. Ayo padha nyoba opsi solusi sing beda. Banjur males gaweyan kaya ngono. Pungkasane, anak sampeyan bakal duwe kapercayan marang kabisane dhewe. Banjur ora bakal ana apa-apa maneh.

3) Nggawe proyek bebarengan karo bocah kasebut

Minangka wirausaha online, aku ngerti yen penggaweanku kalebu sawetara proyek. Kadhangkala ana gandhengane, kadang cilik lan kadang gedhe (nanging, biasane kalebu klompok cilik). Lan aku uga ngerti manawa wis ngatur akeh banget, ora ana proyek sing ora bisa ditindakake. Kiriman iki minangka proyek. Nulis buku minangka proyek. Adol buku minangka proyek liyane. Gawe proyek karo bocah sampeyan. Ayo dheweke nonton kepiye carane mbantu sampeyan. Banjur supaya dheweke nindakake perkara liyane lan liyane. Nalika dheweke wis kapercayan, ayo luwih menehi hasil dhewe. Ora suwe, sinau bakal dadi pirang-pirang proyek sing bakal disenengi.

4) motivasi bocah nyoba kegiyatan sing beda-beda

Sing nyebabake aku dudu tujuan, utawa disiplin, uga motivasi eksternal, utawa hadiah, nanging minat. Nalika aku seneng banget, mula aku ora bisa mikir apa-apa, mesthi wae aku bakal nyelehake, aku bakal ngrampungake proyek paling asring lan aku seneng ngrampungake. Nulungi anak sampeyan nemokake prekara sing bakal disenengi. Iki tegese nyoba macem-macem prekara lan golek prekara sing paling nyenengake, sing bakal nulungi dheweke seneng banget. Aja nyepelekake dheweke saka minat. Panjurungen dheweke. Kajaba iku, aja kesusu saka kegiatan apa wae. Nanging sampeyan uga bisa nggawe iku migunani.

5) Mbangun kamardikan ing bocah

Bocah-bocah kudu diwulang kanthi bertahap babagan cara ngadeg ing sikil dhewe. Mesthi wae sithik. Alon-alon ajak supaya padha nindakake kegiyatan kasebut. Tampilake carane nggawe soko, model, mbantu dheweke banjur nulungi saya sithik lan ayo nggawe kesalahan dhewe. Wenehi kapercayan dhiri karo dheweke kanthi ngalami akeh sukses lan ngrampungake sawetara sentuhan sampeyan. Sawise sinau mandhiri, dheweke bakal ngerti yen ora butuh guru, wong tuwa, utawa bos sing menehi saran apa sing kudu ditindakake. Dheweke bisa ngontrol awake dhewe lan bebas. Dheweke bakal bisa nemokake arah sing dibutuhake supaya bisa ngupayakake arah kasebut.

6) Tampilake rasa seneng karo bocah sanajan prekara sing paling gampang

Akeh wong tuwa sing ngrusak anak-anake, njaga supaya tetep gampang, lan ndadekake rasa senenge ana ngarsane. Nalika bocah wis gedhe, dumadakan dheweke ora ngerti kepiye supaya seneng. Dheweke kudu langsung nemplek pacar utawa pacare utawa kanca. Yen gagal, dheweke bakal nyoba golek kabegjan ing prekara njaba liyane - blanja, panganan, game video, Internet. Nanging nalika bocah ngerti wiwit cilik manawa dheweke bisa seneng lan bisa main lan maca lan mbayangake, dheweke bakal entuk salah sawijining kabisan sing paling penting. Ayo, bocah-bocah isih cilik-cilik. Menehi privasi. Temtokake sawetara wektu (kayata ing wayah sore) nalika wong tuwa lan bocah duwe wektu kanggo awake dhewe.

7) Nuduhake anak welas asih lan empati

Salah sawijining katrampilan sing paling penting. Kita kudu budidaya supaya bisa kerja bareng liyane. Kanggo ngurus wong liya dudu awake dhewe. Supaya kita bisa seneng kanthi nggawe wong liya seneng. Kuncine yaiku kanggo conto. Welas asih karo kabeh wong lan kabeh perkara sawayah-wayah. Malah kanggo anak-anake. Tampilake empati. Takon kepiye pikirane sing dirasakake wong liya, lan ujare pikirane kanthi banter. Yen sampeyan bisa, tampilake saben kesempatan kepiye kasengsarane wong liya. Cara nggawe wong liya luwih seneng kanthi pitulung sing kurang. Lan kepiye carane bisa nggawe sampeyan luwih bahagia dadi wong liya.

8) Ajar bocah supaya sabar marang wong liya

Kerep banget, kita tuwuh ing papan sing sepi, ing endi masarakat umume padha (paling ora katon). Yen banjur kontak karo wong sing beda, bisa uga ora nyenengake, kaget lan medeni. Bocahake bocah karo macem-macem jinis - macem-macem ras, orientasi seksual lan kahanan mental sing beda. Tuduhake manawa bedane ora mung apa-apa, nanging malah kudu dirayakake, amarga macem-macem macem-macem sing nggawe urip dadi endah banget.

9) Bocah-bocah lan ganti - ayo sinau menehi hasil ...

Aku percaya manawa anak-anak kita tuwuh lan jagad iki saya owah, bisa nampa pangowahan, menehi hasil, lan orientasi awake dhewe saiki bakal dadi kauntungan kompetitif sing gedhe. Iki minangka katrampilan sing isih dak sinaoni dhewe, nanging aku wis ngerteni yen mbantu banget. Utamane yen dibandhingake karo wong-wong sing nolak pangowahan, dheweke wedi lan nemtokake target lan rencana, sing nyoba dicekel kanthi cepet. Nanging, aku adaptasi karo lingkungan sing ganti. Kaku isih kurang migunani ing lingkungan kaya, kayata, fleksibilitas, kelancaran lan adaptasi.

Maneh, kahanan model kanggo nindakake katrampilan iki penting kanggo bocah sampeyan. Tuduhake manawa pangowahan iku alami, sing bisa adaptasi lan entuk kesempatan sing ora sadurunge. Urip minangka petualangan. Kadhangkala kedadeyan sing salah, ternyata beda karo sing kita ngarepake, lan ngrusak rencana apa wae kanggo kita - nanging iki perkara sing nyenengake.

Kita ora bisa menehi putra-putri kanggo sinau, nuduhake karir sing kudu disiapake yen ora ngerti apa sing bakal ditindakake mbesuk. Nanging kita bisa nyiyapake supaya bisa adaptasi karo apa wae. Lan matur nuwun suwene 20 taun.

Artikel sing padha