11 prangko paling kontroversial ing sejarah AS

1739x 12. 01. 2021 1 pamaca
Konferensi Internasional Ke-3 Sueneé Universe

Perangko ongkos kirim asring nyebabake debat sing rame - biasane amarga kantor pos ora bakal dirasakake sadurunge. Siji obyek sing ora bobote bobote kurang saka siji gram, kayata prangko, kadang bisa uga akeh masalah. Ing sejarah Amerika Serikat sing dawa, prangko asring nyebabake kontroversi, biasane amarga kantor pos ora bakal nantang sadurunge.

Sewelas conto sing paling misuwur

1) Ibu Whistler Cap, diterbitake ing taun 1934

Akeh seniman sing mbantah cara nggawe lukisan James McNeill Whistler ing 1873 sing misuwur supaya cocog karo format horisontal perangko. Wong liya ngeluh babagan vas kembang sing wis ditambahake ing pojok kiwa ngisor - bisa uga ana vanguard "penempatan produk" cilik kanggo Hari Ibu, sing kudune diramalake cap kasebut. Klompok sing diarani Liga Profesional Artis Amerika ngeluh ing telegram sing dikirim menyang manajer umum kantor pos yen cap kasebut "mutilasi lukisan seniman asli, saengga dheweke ora bisa narik kawigaten." Direktur Museum Seni Modern New York, sing bubar nyilih lukisan kasebut (resmi Diatur kanthi Ireng lan Abu-abu: Potret Ibu Seniman) saka Louvre, ujar manawa ana owah-owahan manawa Whistler "isih urip dina iki, dheweke bakal nesu."

Perangko sing nggambarake ibune Whistler, 1934. (Foto: Domain Publik)

2) Cap Susan B. Anthony, diterbitake taun 1936

Sawetara pangritik mikir kanthi imajinasi yen ana rokok metu saka lambene bek hak wanita sing misuwur. Nanging, nyatane, ana garis penetasan putih sing ora nyenengake ing latar mburi. (Terbitan cap sabanjure ing taun 1955 wis keluhan alon.) Nanging, koin dolar AS karo Susan Anthony, sing diterbitake ing taun 1979, ora kontroversial. Kritikus wis ngeluh yen koin kasebut ukurane ukuran seprapat, mula gampang diganti. Iki kabukten duwe masalah uga ing masarakat.

Perangko Susan B. Anthony, 1936. (Kredit: Domain Publik)

3) Perangko karo jenderal Perang Sipil Amerika, diterbitake ing taun 1937

Akeh wong kidul sing nesu karo cap iki karo telung jenderal sisih lor: William Tecumseh Sherman, Ulysses S. Grant, lan Philip Sheridan. Grant lan Sheridan bisa uga bisa ditolerir dening mayoritas penduduk, nanging Sherman isih disepelekake karo taktik sing keras lan pawai sing marai banget ing segara ing taun 1864. Anggota parlemen South Carolina lan Georgia wis ngatasi masalah kasebut, kanthi Georgia ngajokake supaya cap kasebut ora bakal diterbitake. nganti pamrentah federal menehi ganti rugi marang warga kanggo kerusakan sing disebabake dening kekejeman Sherman lan ora ngakoni dhaptar durasi sing dawa. Departemen Pos nyoba njamin maneh para kritikus kanthi yakin manawa tandha karo Robert E. Lee lan "Stonewall" Jackson bakal nusul. Nanging…

Perangko karo jenderal Perang Sipil Amerika, 1937 (Sumber: Domain publik)

4) Perangko karo Jenderal Gabungan, diterbitake taun 1937

Sanajan kantor pos ngarepake manawa cap kasebut, sing diterbitake kanggo ngurmati Robert E. Lee lan Thomas J. "Stonewall" Jackson, bakal nyenengke wong Kidul, sing nesu karo Uni Jenderal William Tecumsh Sherman sing disengiti, nanging uga kontroversial. Masalahe yaiku potret Lee nggambarake mung rong lintang ing kerah, sanajan dheweke jenderal bintang telu. Dadi kayane lagi asor. Kantor pos mbela awake dhewe kanthi negesake yen cap kasebut adhedhasar foto jenderal sing lawas utawa yen lintang kaping telu sejatine didhelikake dening kerah. Nanging, nalika Lee digambarake ing prangko maneh ing taun 1949, wis ana ing setelan sipil.

Perang Sipil Jenderal Gabungan, 1937. (Foto: Domain Publik)

5) Perangko Pony Express, diterbitake taun 1940

Para penyayang lan sejarawan wis nemokake akeh kesalahan ing prangko iki, sing diterbitake nalika mengeti 80 taun layanan pos kaping pisanan. Cangkeme jaran kasebut mbukak (miturut sawetara wong ora bisa mandheg) lan awan nyorot ing irunge, menehi kesan jaran yen dheweke wis nyuduk sirahe. Penunggang kasebut nyekel kendhali kanthi santai lan pelana sing ditunggangi sadurunge sadurunge udakara 50 taun. Kaya-kaya ora cukup, sing nunggang katon ora nggawa surat apa-apa. Prangko Pony Express sing diterbitake ing taun 1960 kanggo mengeti 100 taun, jebule ora kontroversial maneh, sanajan jaran sing gagah kasebut isih mbukak cangkeme.

Prangko kanggo mengeti 1940 taun dhasar Pony Express, XNUMX. (Foto: Domain Publik)

6) Perangko Natal, diterbitake taun 1962

Kayane ora ana jinis cap sing kontroversial kaya sing ditanggepi nalika Natal. Iki uga ditrapake kanggo cap Natal Amerika kaping pisanan wiwit taun 1962. Thanks kanggo sepasang lilin putih lan karangan bunga kanthi busur abang, cap kasebut diserang amarga nyebrang tapel wates antara gereja lan negara lan ngrusak kepercayaan. Sawetara wong Kristen uga ujar manawa pamrentah ora duwe hak melu-melu agamane. Majalah Time malah nyerang perangko amarga alasan estetis lan ngarani "pembungkus sing disengaja." Ing taun 1963, kantor pos ora luwih apik kanthi desain karo wit Natal ing ngarep Gedung Putih. Sanajan bisa uga ana perbaikan seni, Mark dikritik amarga campur tangan ing politik nalika Natal.

Perangko Natal, 1962. (Foto: Domain Publik)

7) Perangko Natal, diterbitake taun 1965

Ing taun 1965, kantor pos mutusake nyoba sing beda: gambar malaekat Gabriel, adhedhasar gambar spanduk wiwit wiwitan New England. Kritikus sing nyerang tandha kasebut kanggo nggambarake malaekat sing duwe dhadha, sanajan Gabriel minangka wong lanang, nanging ora dianggep. Gabriel bali menyang cap Natal telung taun mengko, wektu iki terinspirasi saka Announcement, lukisan saka Master Jan van Eyck saka abad kaping 15 saka koleksi Galeri Seni Nasional. Mungkin amarga pola lukisan sing misuwur ing wektu iki, cap 1968 ora nyebabake nesu, sanajan Jibril uga bisa bingung karo wanita - sanajan kanthi payudara luwih cilik.

Perangko Natal, 1965. (Foto: Domain Publik)

8) Prangko nganggo dinosaurus, diterbitake ing taun 1989

Sapa sing bisa nesu karo patang prangko kanggo ngurmati kewan sing wis punah pirang-pirang yuta taun kepungkur? Ing kasus iki, paleontologis sing ngaku yen rong pratandha kasebut ngemot kesalahan. Dheweke ujar manawa Brontosaurus dudu dinosaurus, nanging apatosaurus. Lan pteranodon iki dudu teknis dinosaurus, nanging kadal mabur. Pejabat pos ngakoni keluhan nomer loro kasebut, menehi tandha yen prangko kasebut kanthi resmi dijenengi "seri kewan prasejarah" lan istilah "dinosaurus" mung ditampilake ing materi promosi. Loro pratandha liyane, nyembah stegosaurus lan tyrannosaurus, bisa lolos saka kontroversi.

Perangko karo Dinosaurus, 1989

9) Perangko Elvis Presley, diterbitake ing taun 1993

Penggemar Elvis wis kerja keras wiwit taun 1987, ulang taun kaping 10 tilar donya (nalika semana, kabeh wong kajaba presiden kudu paling ora sepuluh taun sawise seda). Nanging, panggunaan obat-obatan nggawe panjaluk iki kontroversial banget. Amarga asring "weruh" Elvis sanajan taun-taun sawise pati resmi, ana uga debat kontroversial babagan manawa dheweke pancen mati sajrone 10 taun sing dibutuhake - utawa apa dheweke pancen mati. Nanging, cap kasebut dilaporake dadi edhisi peringatan paling sukses ing sejarah kantor pos kanthi sirkulasi udakara 500 yuta eksemplar.

Perangko karo Elvis Presley, 1993. (Foto: Chris Farina / Corbis / Getty Images)

10) Perangko karo Richard M. Nixon, diterbitake taun 1995

Sanajan Nixon mundur kanthi aib ing taun 1974 nalika diancam tuduhan, mantan presiden kasebut, kaya sing liyane, kanthi adat dihormati nganggo prangko sawise seda. Kaya sing diarepake, tandha kasebut ora populer lan dadi target lelucon; minangka komentator ing salah sawijining koran ujar: "iki wong sing latar mburi dheweke ora pengin dilat" (prangko perekat dhewe dadi umum ing taun 2002). Penjualan tambah sithik nalika pengusaha sing cerdas ngeculake amplop sing nggawe Nixon katon ing mburi bar.

Perangko 32 sen karo R. Nixon, 1995

11) Perangko Bom Atom, diterbitake ing taun 1995

Minangka bagéan saka seri nalika mengeti 50 taun pungkasan Perang Dunia II, layanan pos ngrancang cap kanthi gambar jamur atom lan tembung "Bom atom nyepetake pungkasan perang, Agustus 1945." Mungkin ora kaget, pamrentah Jepang, aktivis perdamaian lan liya-liyane dheweke ngrayakake gegaman medeni kasebut, dheweke ngenyek. Apamaneh nalika isih ana pirang-pirang negara lan kadhang ana ancaman nyata tumrap panggunaan kasebut. Sawise intervensi sing jelas saka presiden Bill Clinton, kantor pos nimbang-nimbang perkara kasebut lan cap ora nate diterbitake (sanajan prototipe, sing nuduhake "00", sing bakal ditambah nilai nominal, bisa ditemokake kanthi online). Nanging, kantor pos nggambarake Presiden Harry Truman sing ngumumake nyerah Jepang tanggal 14 Agustus 1945.

Cap sing diunduh nggambarake bom atom sing menehi inspirasi kanggo niru kaya iki, saka desainer cap Gary Newhouse lan tim Enola Gay, 1995. (Foto: Arsip LiveAuctioneers.com lan dheweke Autographs Word Ditulis)

Tip saka e-shop Universe Sueneé (musim semi saiki wis siyap, sampeyan siyap?)

Paket GARDEN MY

Paket kanggo para penggemar kebon, kanggo para pecinta herbal lan alam. Ing paket iki sampeyan bakal nemokake: Buku Wolf-Dieter Storl: Taman BIO kita lan buku Wolf-Dieter Storl: Gardener's Year 2 - Gulma ing kebon kita.

Paket GARDEN MY

Artikel sing padha

Tulis komentar